Zarządzanie i organizacja pracy w branży MICE - szkolenie.
Zarządzanie i organizacja pracy w branży MICE - szkolenie.
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Turystyka i hotelarstwo
- Identyfikator projektuAkademia HR
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Pracownicy organizacji i przedsiębiorstw funkcjonujących na rynku turystyki biznesowej.
- Minimalna liczba uczestników3
- Maksymalna liczba uczestników15
- Data zakończenia rekrutacji22-07-2024
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi40
- Podstawa uzyskania wpisu do BURStandard Usługi Szkoleniowo-Rozwojowej PIFS SUS 2.0
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Usługa "Zarządzanie i organizacja pracy w branży MICE" - przygotowuje do samodzielnej i efektywnej pracy na stanowisku event menadżera.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się - kieruje i współpracuje z zespołem w celu zapewnienia sukcesu imprezy | Kryteria weryfikacji - wyznacza i realizuje z współpracownikami określone cele | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się - definiuje metody i techniki zarządzania procesami | Kryteria weryfikacji - charakteryzuje i odpowiednio dobiera metody zarządzania procesami | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się - zarządza czasem oraz projektem | Kryteria weryfikacji - w zarządzaniu czasem i projektem wykorzystuje odpowiednie narzędzia np. Gantt chart | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się - w organizacji imprezy wykorzystuje technologie informatyczne | Kryteria weryfikacji - używa odpowiedniego oprogramowania do zarządzania miejscem i obsługi imprezy | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się - wykorzystuje media społecznościowe do promocji eventu | Kryteria weryfikacji - promuje event na Facebooku, Instagramie, Tik-toku | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Cel biznesowy
Efektywne zarządzanie i organizacja pracy przy prowadzeniu eventów.Efekt usługi
Usługa prowadzi do nabycia umiejętności efektywnego zarządzania oraz organizacji pracy przy prowadzeniu eventów.
Część teoretyczna: po zakończeniu usługi uczestnicy wypełniają test końcowy w celu zweryfikowania efektów kształcenia.
Weryfikacja umiejętności praktycznych: planowanie oraz organizacja z wykorzystaniem poszczególnych elementów turystyki biznesowej wzorcowego spotkania na bazie warunków przedstawionych przez klienta.
Metoda potwierdzenia osiągnięcia efektu usługi
Metodą potwierdzenia osiągnięcia efektu usługi będzie wywiad z przełożonymi uczestników oraz ankiety ewaluacyjne w trakcie i po usłudze.
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Poziom znajomości tematu przez uczestników szkolenia - brak wymagań.
CZĘŚĆ TEORETYCZNA- 20 h
1. Podstawowe pojęcia dotyczące specyfiki turystyki biznesowej.
a)ogólna charakterystyka turystyki biznesowej
b)aktualne trendy krajowe i światowe
c)podróże służbowe w turystyce
2.Rodzaje turystyki biznesowej.
3.Turystyka na rynku biznesowym:
a) pojęcia i charakterysyka,
b) struktura rynku
c)makro i mikroekonomia w odniesieniu do turystyki biznesowej
d)organizacja turystyki biznesowej (MICE, Meetings, Events, Icentives, Conferences)
4.Produkt turystyczny w MICE
a)formy i struktura produktu
b)rodzaje usług (gastronomiczne, noclegowe, dodatkowe)
c)marketing produktu
5.Zaspokajanie potrzeb turystyki biznesowej w różnych jej formach.
a)Techniki organizacji w turystyce: oferty programowe, kwalifikacje i dobór pracowników.
6.Kierunki rozwojowe w MICE w aspekcie możliwości kadrowych, logistyczno-transportowych, finansowych, instytucjonalnych, inwestycyjnych.
7.Egzamin teoretyczny - test.
CZĘŚĆ PRAKTYCZNA - 20 h
1.Analizuje rodzajów turystyki biznesowej w obszarze MICE : określa formy i różnice pomiedzy usługami -praca w grupach i dyskusja seminaryjna.
2.Organizuje imprezy integracyjne - określa ich cech i dokonuje oceny na podstawie konkternych przykładów z wykorzystaniem różnych usług towarzyszących - praca grupowa i prezentacja.
3.Planuje imprezy integracyjne z uwzględnieniem:
-programu i harmonogramu imprezy
-celów dla poszczególnych osób i sposobu ich realizacji
-innych usług towarzyszących (niestandardowych rozwiązań) podnoszących jakość usługi
-określenia struktury zadań w zespole i przydzielenie osób odpowiedzialnych
-zasad rozliczania poszczególnych członków zespołu z wykonania zadań
-sposobów promocji w mediach społecznościowych
-wykorzystania IT w planowaniu, organizacji i realizacji zadania. Praca w grupach.
Zajęcia prowadzone w godzinach zegarowych (1 godzina szkolenia = 60 minut). Kilkuminutowe przerwy w takcie zajęć ustala trener, w miarę potrzeby, w porozumieniu z grupą uczestników. Przerwy nie są uwzględnione w harmonogramie.
Forma zajęć: wykłady i ćwiczenia praktyczne.
Przewidziana praca całej grupy, jak również z podziałem na mniejsze kilkuosobowe zespoły ( w zależności od liczebności grupy).
Warunek niezbędny, aby realizacja usługi pozwoliła na osiągnięcie celu głównego - pełna frekwencja uczestników (100% obecności), aktywny udział w szkoleniu i pozytywne zaliczenie testu końcowego.
Walidacja zostanie przeprowadzona w formie egzaminu praktycznego, przez inną osobę niż prowadząca szkolenie.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 13 Podstawowe pojęcia dotyczące specyfiki turystyki biznesowej. Ogólna charakterystyka turystyki biznesowej. | Prowadzący Joanna Drygała | Data realizacji zajęć 29-07-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 13 Aktualne trendy krajowe i światowe. Podróże służbowe w turystyce. | Prowadzący Joanna Drygała | Data realizacji zajęć 29-07-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 13 Rodzaje turystyki biznesowej - cele i formy realizacji. | Prowadzący Joanna Drygała | Data realizacji zajęć 29-07-2024 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 13 Turystyka na rynku biznesowym. Pojęcia i charakterystyka. Struktura rynku. | Prowadzący Joanna Drygała | Data realizacji zajęć 30-07-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 13 urystyka na rynku biznesowym. Makro i mikroekonomia w odniesieniu do turystyki biznesowej. | Prowadzący Joanna Drygała | Data realizacji zajęć 30-07-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 13 Organizacja turystyki biznesowej. | Prowadzący Joanna Drygała | Data realizacji zajęć 30-07-2024 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 13 Produkt turystyczny w MICE . Formy i struktura produktu. Rodzaje usług (gastronomiczne, noclegowe, dodatkowe). | Prowadzący Joanna Drygała | Data realizacji zajęć 31-07-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 13 Organizacja imprezy integracyjnej - określanie ich cech i dokonanie oceny na podstawie konkretnych przykładów z wykorzystaniem różnych usług towarzyszących - praca grupowa i prezentacja. | Prowadzący Joanna Drygała | Data realizacji zajęć 31-07-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 13 Kierunki rozwojowe w MICE w aspekcie możliwości kadrowych, logistyczno-transportowych, finansowych, instytucjonalnych, inwestycyjnych. | Prowadzący Joanna Drygała | Data realizacji zajęć 31-07-2024 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 13 Zaspokajanie potrzeb turystyki biznesowej w różnych jej formach. Techniki organizacji w turystyce: oferty programowe, kwalifikacje i dobór pracowników. | Prowadzący Joanna Drygała | Data realizacji zajęć 01-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 04:00 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 13 Planowanie imprezy integracyjnej z uwzględnieniem wskazanych czynników. | Prowadzący Joanna Drygała | Data realizacji zajęć 01-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 04:00 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 13 Analiza rodzajów turystyki biznesowej w obszarze MICE : określanie formy i różnic pomiędzy usługami -praca w grupach i dyskusja seminaryjna. | Prowadzący Joanna Drygała | Data realizacji zajęć 02-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 07:00 |
Przedmiot / temat zajęć 13 z 13 Test teoretyczny | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 02-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 15:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 01:00 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto5 043,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto4 100,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto126,08 PLN
- Koszt osobogodziny netto102,50 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Joanna Drygała
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Materiały dla uczestników: podręczniki i skrypty, prezentacje multimedialne, oprogramowanie do organizacji imprezy.
Informacje dodatkowe
Uczestnicy otrzymują certyfikaty potwierdzające ukończenie szkolenia.
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Wi-fi
- Laboratorium komputerowe