Zarządzanie i marketing w rolnictwie - STUDIA PODYPLOMOWE
Zarządzanie i marketing w rolnictwie - STUDIA PODYPLOMOWE
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaEkologia i rolnictwo / Rolnictwo
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Studia podyplomowe są adresowane do osób, które ukończyły studia wyższe na kierunku innym niż rolnictwo lub dla kadry kierowniczej różnych szczebli organizacji.
Absolwenci studiów podyplomowych uzyskają kwalifikacje:
- rolnicze do samodzielnego prowadzenia gospodarstwa rolnego, o których mowa w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 17 stycznia 2012 roku w sprawie kwalifikacji rolniczych posiadanych przez osoby wykonujące działalność rolniczą (DzU.2012.0.109)
- niezbędne przy aplikowaniu o pomoc finansową z programów Unii Europejskiej
- wymagane do zakupu ziemi rolnej
- https://wspa.pl/nasze-kierunki/studia-podyplomowe/zarzadzanie-i-marketing-w-rolnictwie/
- Minimalna liczba uczestników12
- Maksymalna liczba uczestników50
- Data zakończenia rekrutacji10-11-2024
- Forma prowadzenia usługizdalna w czasie rzeczywistym
- Liczba godzin usługi286
- Podstawa uzyskania wpisu do BURart. 163 ust. 1 ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce (t.j. Dz. U. z 2023 r. poz. 742, z późn. zm.)
- Zakres uprawnieństudia podyplomowe
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Absolwent studiów podyplomowych posiada następujące kwalifikacje:1) niezbędne przy aplikowaniu o pomoc finansową z programów Unii Europejskiej
wymagane do zakupu ziemi rolnej
2) rolnicze do samodzielnego prowadzenia gospodarstwa rolnego, o których mowa w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 17 stycznia 2012 roku w sprawie kwalifikacji rolniczych posiadanych przez osoby wykonujące działalność rolniczą (DzU.2012.0.109).
Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się wiedza | Kryteria weryfikacji Zna podstawy produkcji rolniczej oraz technologie produkcji rolniczej w tym produkcję roślinną, warzywniczą oraz sadowniczą. Zna prawne instrumenty polityki rolnej (w tym programy unijne i rozwój obszarów wiejskich), gospodarstwa rolnego i nieruchomości rolnej. Zna technologię produkcji zwierzęcej i dobrostan zwierząt, w tym bydło mięsne, mleczne i trzoda chlewna. Zna istotność obszarów wiejskich dla środowiska oraz potrafi wykorzystać zasoby środowiska (woda, gleba). Zna rynek produktów rolnych oraz grupy producentów rolnych. Znajomość efektywnego gospodarowania zasobami i przechodzenia na gospodarkę niskoemisyjną odporną na zmianę klimatu w sektorach rolnych, spożywczych i leśnych. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się umiejętności | Kryteria weryfikacji Umiejętność aplikowania o pomoc finansową z programów Unii Europejskiej. Umiejętność analizowania rynku rolniczego, sezonowości podaży oraz intensyfikacji upraw towarowych. Umiejętność planowania organizacji żywienia w agroturystyce z uwzględnieniem produktów lokalnych, żywności ekologicznych, produktów regionalnych i tradycyjnych. Umiejętność określenia technik promocji w agrofirmie, działania PR w przedsiębiorstwie rolnym oraz budowania strategii marketingowych. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Efekty uczenia się kompetencje | Kryteria weryfikacji Posiada kwalifikacje rolnicze do samodzielnego prowadzenia gospodarstwa rolnego oraz do zakupu ziemi rolnej. Potrafi ocenić wartość produktów żywnościowych. Potrafi określić sposoby i możliwości racjonalizacji produkcji zwierzęcej. Potrafi sporządzić długo i krótkoterminowy plan oparty na znajomości możliwości technicznych i finansowych gospodarstwa. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Agrobiznes i podstawy marketingu – 12 godzin
Podstawy produkcji rolniczej – 20 godzin
Technologia produkcji rolniczej (roślinnej, warzywniczej, sadowniczej) – 50 godzin
Marketing artykułów rolnych – 8 godzin
Programy unijne i rozwój obszarów wiejskich – 12 godzin
Podstawy prawa i prawa rolnego – 8 godzin
Gleboznawstwo rolnicze i podstawy nawożenia – 30 godzin
Zarządzanie w gospodarstwach rolnych i wielofunkcyjnych – 16 godzin
Aspekty środowiskowe na obszarach wiejskich – 12 godzin
Agroturystyka z ekologią – 8 godzin
Zarządzanie agrofirmą – 12 godzin
Zarządzanie grupami producenckimi – 8 godzin
Ekonomika rolnictwa z podstawami rachunkowości rolniczej – 16 godzin
Technologia produkcji zwierzęcej i dobrostan zwierząt (bydło mięsne, mleczne, trzoda chlewna) – 50 godzin
Techniki promocji – 8 godzin
Budowanie strategii marketingowych – 16 godzin
Łączna liczba – 286 godzin
https://wspa.pl/nasze-kierunki/studia-podyplomowe/zarzadzanie-i-marketing-w-rolnictwie/
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|
Brak wyników. |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto3 500,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto3 500,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto12,24 PLN
- Koszt osobogodziny netto12,24 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Piotr Kiczorowski
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Zgodnie z kierunkiem studiów podyplomowych
Warunki techniczne
Warunki techniczne
Platforma e-learningowa WSPA Lublin
Platforma e-learningowa WSPA nie wymaga specjalistycznych ustawień technicznych.
Platforma działa poprawnie w nowych wersjach przeglądarek: Internet Explorer, Mozilla Firefox, Google Chrome, Opera.
W przypadku używania starszych wersji, niektóre funkcjonalności mogą działać nieprawidłowo.
Do wyświetlania niektórych treści multimedialnych potrzebny jest Adobe Flash Player.