TORTY PIĘTROWE I DEKORACJE - SZKOLENIE CUKIERNICZE
TORTY PIĘTROWE I DEKORACJE - SZKOLENIE CUKIERNICZE
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Cukiernicy, piekarze, osoby, które chcą podnieść swoje umiejętności z zakresu wykonywania tortów piętrowych i ich dekoracji.
Usługa również adresowana dla uczestników projektu Małopolski Pociąg do Kariery oraz Kierunek - Rozwój.
- Minimalna liczba uczestników8
- Maksymalna liczba uczestników14
- Data zakończenia rekrutacji27-01-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi16
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Celem szkolenia jest przygotowanie uczestnika do samodzielnego złożenia tortów oraz nauka różnych metod dekoracji. Osiągnięcie zakładanych efektów uczenia się pozwoli samodzielnie upiec i złożyć kilkupiętrowy tort, a także poznać metody tynkowania, dekorowania oraz przewożenia tortu.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Samodzielne składanie tortów oraz nauka różnych metod dekoracji. Wypiekanie i składanie kilkupiętrowych tortów przy wykorzystaniu poznanych metod tynkowania, dekorowania oraz przewożenia tortu. | Kryteria weryfikacji Charakteryzuje stabilne biszkopty, kremy i frużeliny. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kryteria weryfikacji Omawia sposoby prawidłowego tynkowania. | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Kryteria weryfikacji Opisuje techniki pozbywania się "pęknięć", "buł" i pęcherzy. | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Kryteria weryfikacji Ozdabia torty stosując rózne metody dekoracji. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | |
Kryteria weryfikacji Składa schłodzone torty w całość. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | |
Kryteria weryfikacji Łączy poszczególne piętra w tortach. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | |
Kryteria weryfikacji Zabezpiecza torty piętrowe, tak aby przetrwały transport. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | |
Kryteria weryfikacji Stosuje zasady komunikacji interpersonalnej - potrafi przekazać swoją wiedzę współpracownikom, podwładnym,posiada kompetencje społeczne, niezbędne do wykonywania pracy w zespole, radzi sobie w trudnych sytuacjach w środowisku cukierniczym. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Cukiernicy, piekarze, osoby, które chcą podnieść swoje umiejętności z zakresu wykonywania tortów piętrowych i ich dekoracji.
Usługa również adresowana dla uczestników projektu Małopolski Pociąg do Kariery oraz Kierunek - Rozwój.
Przywitanie, poznanie uczestników
Część teoretyczna:
- Omówienie procesu wyjęcia tortu, montażu wsporników, metod tynkowania tortów oraz eliminowania nieprawidłowości w procesie tworzenia tortów
- Omówienie stabilnych biszkoptów, kremów i frużelin - skrypt z materiałami: baza na krem porzeczkowy, malinowy, kokosowy, ferrero, Oreo, cytrusowy, na cztery rodzaje biszkoptów, żelki, frużeliny, kremy do tynkowania 3 rodzaje
- Opis różnych technik dekoracji: wykorzystanie koronki z papieru waflowego, tiulu, aerografu, brokatu jadalnego, ozdób z masy cukrowej, ozdób z izomaltu, koronek jadalnych, praca z wydrukiem cukrowym, z akwarelą i inne techniki dekoracyjne
- Omówienie metody transportu
Część praktyczna:
- Prawidłowe wyjęcie tortu z rantu
- Wbicie wsporników
- Tynkowanie - warstwa okruszkowa i warstwa główna
- Tynkowanie na kant
- Techniki pozbywania się pęknięć, "buł", pęcherzy
- Zabezpieczanie tortów piętrowych, tak aby przetrwały transport w całości nawet na znaczne odległości
Podsumowanie szkolenia, wręczenie certyfikatów oraz zakończenie szkolenia
Celem szkolenia jest przygotowanie uczestnika do samodzielnego tworzenia tortów piętrowych oraz różnych metod ich dekorowania. Osiągnięcie zakładanych efektów uczenia się pozwoli samodzielnie upiec i złożyć kilkupiętrowy tort, a także poznać metody tynkowania, dekorowania oraz przewożenia tortu.
Szkolenie odbywa sie trybie godzin dydaktycznych.
Walidacja i przerwy ujęte w harmonogramie, wliczają się w czas trwania szkolenia i stanowią koszt kwalifikowalny usługi.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 15 Przywitanie i poznanie uczestników | Prowadzący Agnieszka Oskierko-Damian | Data realizacji zajęć 10-02-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 08:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 15 Omówienie procesu wyjęcia tortu, montażu wsporników, metod tynkowania tortów oraz eliminowania nieprawidłowości w procesie tworzenia tortów | Prowadzący Agnieszka Oskierko-Damian | Data realizacji zajęć 10-02-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:15 | Godzina zakończenia 09:00 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 15 Prawidłowe wyjęcie tortu z rantu, wbicie wsporników | Prowadzący Agnieszka Oskierko-Damian | Data realizacji zajęć 10-02-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 09:45 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 15 Zdobienie poszczególnych pięter tortu wg założeń projektów | Prowadzący Agnieszka Oskierko-Damian | Data realizacji zajęć 10-02-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:45 | Godzina zakończenia 10:45 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 15 Omówienie stabilnych biszkoptów, kremów i frużelin - skrypt z materiałami | Prowadzący Agnieszka Oskierko-Damian | Data realizacji zajęć 10-02-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:45 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 01:15 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 15 Przerwa | Prowadzący Agnieszka Oskierko-Damian | Data realizacji zajęć 10-02-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 12:10 | Liczba godzin 00:10 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 15 Finalna dekoracja złożonych i schłodzonych tortów | Prowadzący Agnieszka Oskierko-Damian | Data realizacji zajęć 10-02-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:10 | Godzina zakończenia 13:45 | Liczba godzin 01:35 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 15 Opis różnych technik dekoracji | Prowadzący Agnieszka Oskierko-Damian | Data realizacji zajęć 10-02-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:45 | Godzina zakończenia 15:15 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 15 Tynkowanie - warstwa okruszkowa i warstwa główna, tynkowanie na kant | Prowadzący Agnieszka Oskierko-Damian | Data realizacji zajęć 10-02-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:15 | Godzina zakończenia 16:50 | Liczba godzin 01:35 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 15 Przerwa | Prowadzący Agnieszka Oskierko-Damian | Data realizacji zajęć 10-02-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:50 | Godzina zakończenia 17:00 | Liczba godzin 00:10 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 15 Ćwiczenie idealnego łączenia poszczególnych pięter w tortach | Prowadzący Agnieszka Oskierko-Damian | Data realizacji zajęć 10-02-2025 | Godzina rozpoczęcia 17:00 | Godzina zakończenia 17:45 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 15 Omówienie metod transportu | Prowadzący Agnieszka Oskierko-Damian | Data realizacji zajęć 10-02-2025 | Godzina rozpoczęcia 17:45 | Godzina zakończenia 18:30 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 13 z 15 Zabezpieczanie tortów piętrowych, tak aby przetrwały transport w całości nawet na znaczne odległości | Prowadzący Agnieszka Oskierko-Damian | Data realizacji zajęć 10-02-2025 | Godzina rozpoczęcia 18:30 | Godzina zakończenia 19:30 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 14 z 15 Podsumowanie szkolenia, wręczenie certyfikatów oraz zakończenie szkolenia | Prowadzący Agnieszka Oskierko-Damian | Data realizacji zajęć 10-02-2025 | Godzina rozpoczęcia 19:30 | Godzina zakończenia 19:45 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 15 z 15 Walidacja usługi | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 10-02-2025 | Godzina rozpoczęcia 19:45 | Godzina zakończenia 20:00 | Liczba godzin 00:15 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto2 500,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto2 500,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto156,25 PLN
- Koszt osobogodziny netto156,25 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Agnieszka Oskierko-Damian
Praktyk i autodydaktyk latami ciągle doskonali swój warsztat i technikę pracy dzięki czemu szkolenia opiera na solidnych fundamentach wiedzy i praktyki.
Szkoleniowiec od 2019 roku - przeszkoliła ok. 300 osób.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Skrypt z przepisami i recepturami i metodyką wykonania.
Informacje dodatkowe
- Walidacja i przerwy ujęte w harmonogramie, wliczają się w czas trwania szkolenia i stanowią koszt kwalifikowalny usługi
- Koszty noclegu, wyżywienia i dojazdu nie zostały ujęte w cenie usługi
- Szkolenie odbywa się w trybie godzin dydaktycznych
- Zawarto umowę z WUP Kraków w ramach projektu Małopolski Pociąg do Kariery
- Zawarto umowę z WUP Toruń w ramach projektu Kierunek - Rozwój
- W przypadku osób, które uzyskały dofinansowanie w wielkości ≥70% obowiązuje zwolnienie podatku VAT
- Podstawa zwolnienia: Art. 43.1.29.a) c) ustawy o VAT w związku z §.3.1.14 ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA
- FINANSÓW z dnia 20 grudnia 2013 r. w sprawie zwolnień od podatku od towarów i usług oraz warunków stosowania
- tych zwolnień, Art. 113 Ust. 1 Ustawa o podatku od towarów i usług
Materiały multimedialne i dokumenty do pobrania
Materiały multimedialne
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi