Ethoplanet. Kurs Dietetyk Zwierzęcy dotyczy zwierząt towarzyszących i ich potrzeb żywieniowych i zdrowotnych. Zawiera elementy nauk medycznych, technologii żywności, psychologii, biochemii, mikrobiologii, farmakologii i nauk o życiu. Kurs teoretyczno-warsztatowy zakończony egzaminem.
Ethoplanet. Kurs Dietetyk Zwierzęcy dotyczy zwierząt towarzyszących i ich potrzeb żywieniowych i zdrowotnych. Zawiera elementy nauk medycznych, technologii żywności, psychologii, biochemii, mikrobiologii, farmakologii i nauk o życiu. Kurs teoretyczno-warsztatowy zakończony egzaminem.
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaEkologia i rolnictwo / Weterynaria
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Kurs dedykowany jest dla osób, które:
- marzą o zawodzie dietetyka zwierzęcego
- chcą klientom profesjonalnie doradzać, jak karmić ich pupila
- chcą poszerzyć swoje kwalifikacje i umiejętności
- chcą być odpowiedzialnymi właścicielami swoich zwierząt
- Minimalna liczba uczestników25
- Maksymalna liczba uczestników50
- Data zakończenia rekrutacji23-01-2025
- Forma prowadzenia usługimieszana (stacjonarna połączona z usługą zdalną w czasie rzeczywistym)
- Liczba godzin usługi150
- Podstawa uzyskania wpisu do BURZnak Jakości Małopolskich Standardów Usług Edukacyjno-Szkoleniowych (MSUES) - wersja 2.0
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Po zdanym egzaminie Uczestnik będzie przygotowany do:- przeprowadzenia stosownego wywiadu weterynaryjnego
- doradztwa w zakresie ustalania dawek pokarmowych i tworzeniu planów żywieniowych
- bilansowania dawek żywieniowe dla psów i kotów
- czytania ze zrozumieniem etykiety karm
- komponowania diety
- dostosowywania diety dla konkretnych zwierząt
Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się 1.Przeprowadza wywiad weterynaryjny.2.Bilansuje dawki żywieniowe dla psów i kotów. 3.Czyta ze zrozumieniem etykiety gotowych karm komercyjnych. 4.Komponuje diety i dostosowuje je dla konkretnych zwierząt i ich zaburzeń. | Kryteria weryfikacji 1.Podczas wywiadu rozróżnia i wyodrębnia odchylenia od normy zgodnie z zasadami i metodologią.2.Wykorzystuje poznane algorytmy, w oparciu o które definiuje i projektuje właściwą dietę. 3.Poleca gotowe karmy zawierające określone składniki i uzasadnia ich przydatność w procesie terapeutycznym. 4.Przygotowuje dopasowaną do jednostki terapię spójną z diagnozą i suplementacją. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Prezentacja | ||
Metoda walidacji Analiza dowodów i deklaracji |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Usługa o charakterze zawodowym
- Kształcenie KKZZ.16. - Świadczenie usług w zakresie dietetyki
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Kurs prowadzony jest metodą
blended learning
- łączy w sobie:-materiały w strefie e-learningowej
-webinary on-line w czasie rzeczywistym
-zjazdu stacjonarnego.
Zajęcia learningowe (nagrane video-prezentacje oraz prezentacje dostępne w strefie 24h/7):
Omówienie Polski na tle Europy – dane demograficzne (psy i koty) oraz preferencje żywieniowe, potencjał i wielkość rynku karm dla zwierząt. dr Sybilla Berwid-Wójtowicz
Jednostki i ocena wartości odżywczej różnych pokarmów w dietetyce. dr Sybilla Berwid-Wójtowicz
Kalkulacja dawek komputerowo z użyciem różnych narzędzi. dr Sybilla Berwid-Wójtowicz
Dieta psów i kotów a zmiany wynikające z komensalizmu w początkach udomowienia. Możliwości i ograniczenia nutrigenomiki. dr Sybilla Berwid-Wójtowicz
Wpływ choroby na zachowanie. lek.wet. Martyna Woszczyło.
Alergie i nietolerancje pokarmowe – lek.wet. Martyna Woszczyło
Etogram psa i kota – dr Agata Kokocińska
Webinary on-line w czasie rzeczywistym:
Anatomia i fizjologia przewodu pokarmowego – lek.wet. Katarzyna Barłowska
Podstawy żywienia zdrowych psów i kotów na różnych etapach życia – Vicky Zych
Składniki pokarmowe - Vicky Zych
Trendy na rynku i czytanie etykiet karm gotowych – Urszula Bieniek
Szacowanie zapotrzebowania na podstawowe składniki odżywcze i łączenie pokarmów/karm w celu bilansowania diety – dr Sybilla Berwid-Wójtowicz
Bilansowania dawek pokarmowych dla zwierząt chorych i zdrowych w oparciu o algorytmy w chorobie – dr Sybilla Berwid-Wójtowicz
Szacowanie zapotrzebowania na podstawowe składniki odżywcze (energia, białko, tłuszcz itp.) dr Sybilla Berwid-Wójtowicz
Dobieranie diety komercyjnej i domowej adekwatnie do istniejącej choroby oraz stanu zdrowia zwierzęcia – dr Sybilla Berwid-Wójtowicz
Otyłość u psów i kotów – dieta odchudzająca – Urszula Bieniek
Suplementacja psów i kotów – lek.wet. Martyna Woszczyło, lek.wet. Ewa Zwierzyńska
Manipulacja dietą w zaburzeniach zachowania psów i kotów – dr Sybilla Berwid-Wójtowicz
BARF/RAW Dr. med. vet., Stefanie Handl, Dipl. ECVCN
Jak prowadzić wywiad dietetyczny, oraz podstawowe narzędzia i schematy pomagające w badaniu – dr Sybilla Berwid-Wójtowicz
Zajęcia stacjonarne:
Warsztaty komputerowe z przygotowywania dawek pokarmowych.
dr Sybilla Berwid-Wójtowicz
Układanie dawek - dr Sybilla Berwid-Wójtowicz
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin | Forma stacjonarna |
---|---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 19 Anatomia i fizjologia przewodu pokarmowego cz.1 | Prowadzący Agata Kokocińska | Data realizacji zajęć 25-01-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 03:00 | Forma stacjonarna Nie |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 19 Składniki pokarmowe. | Prowadzący Urszula Bieniek | Data realizacji zajęć 25-01-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 01:00 | Forma stacjonarna Nie |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 19 Podstawy żywienia zdrowych psów i kotów na różnych etapach życia | Prowadzący Urszula Bieniek | Data realizacji zajęć 25-01-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 02:00 | Forma stacjonarna Nie |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 19 Anatomia i fizjologia przewodu pokarmowego cz.2 | Prowadzący Agata Kokocińska | Data realizacji zajęć 26-01-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 03:00 | Forma stacjonarna Nie |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 19 Szacowanie zapotrzebowania na podstawowe składniki odżywcze i łączenie pokarmów/karm w celu bilansowania diety | Prowadzący Olga Lasek | Data realizacji zajęć 26-01-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 03:00 | Forma stacjonarna Nie |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 19 Szacowanie zapotrzebowania psów i kotów na energię metaboliczną w zależności od wieku, aktywności i stanu zdrowia oraz ustalanie dawkowania dziennego karmy pełnoporcjowej. | Prowadzący Olga Lasek | Data realizacji zajęć 08-02-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 03:00 | Forma stacjonarna Nie |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 19 Szacowanie zapotrzebowania na podstawowe składniki odżywcze (białko, tłuszcz, składniki mineralne i witaminy). | Prowadzący Olga Lasek | Data realizacji zajęć 08-02-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 03:00 | Forma stacjonarna Nie |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 19 Zasady bilansowania dawek pokarmowych dla zwierząt chorych i zdrowych w oparciu o algorytmy w chorobie | Prowadzący Olga Lasek | Data realizacji zajęć 09-02-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 03:00 | Forma stacjonarna Nie |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 19 Dobieranie diety komercyjnej i domowej adekwatnie do istniejącej choroby oraz stanu zdrowia zwierzęcia. | Prowadzący Olga Lasek | Data realizacji zajęć 09-02-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 03:00 | Forma stacjonarna Nie |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 19 Manipulacja dietą w zaburzeniach zachowania psów i kotów. | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 15-02-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 03:00 | Forma stacjonarna Nie |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 19 Dieta psów i kotów a zmiany wynikające z komensalizmu w początkach udomowienia. Możliwości i ograniczenia nutrigenomiki | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 15-02-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 03:00 | Forma stacjonarna Nie |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 19 BARF/RAW Dr. med. vet., Stefanie Handl, Dipl. ECVCN (język wykładowy angielski) | Prowadzący Stefanie Handl | Data realizacji zajęć 16-02-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 06:00 | Forma stacjonarna Nie |
Przedmiot / temat zajęć 13 z 19 Suplementacja behawioralna psów i kotów | Prowadzący lek. wet. Martyna Woszczyło | Data realizacji zajęć 01-03-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 06:00 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 14 z 19 Etogram psa i kota. | Prowadzący Agata Kokocińska | Data realizacji zajęć 02-03-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 03:00 | Forma stacjonarna Nie |
Przedmiot / temat zajęć 15 z 19 Behawior pokarmowy. | Prowadzący Agata Kokocińska | Data realizacji zajęć 02-03-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 03:00 | Forma stacjonarna Nie |
Przedmiot / temat zajęć 16 z 19 Komputerowe z przygotowywania dawek pokarmowych. | Prowadzący Bożena Wróblewska | Data realizacji zajęć 29-03-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 03:00 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 17 z 19 Zapoznanie z literaturą branżową. | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 29-03-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 03:00 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 18 z 19 Jak prowadzić wywiad dietetyczny, oraz podstawowe narzędzia i schematy pomagające w badaniu. | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 30-03-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 03:00 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 19 z 19 Ocena BCS i kału. | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 30-03-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 03:00 | Forma stacjonarna Tak |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto6 750,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto6 750,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto45,00 PLN
- Koszt osobogodziny netto45,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Bożena Wróblewska
Ukończyła liczne kursy i szkolenia związane z wychowywaniem zwierząt oraz ich żywieniem. Obecnie jeste opiekunem 8 psów: owczarków środkowoazjatyckich i terierów brazyliskich. Wspiera opiekunów w prawidłowym żywieniu psów i pomagam w podejmowaniu decyzji o posiadaniu psa oraz prawidłowym wychowywaniu/ żywieniu psa.
lek. wet. Martyna Woszczyło
Lekarz weterynarii, behawiorysta, specjalizuje się w prowadzeniu terapii zachowań psów i kotów. Ukończyła studia weterynaryjne na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu oraz kurs dyplomowy Centre of Applied Pet Ethology (COAPE), Advanced Diploma in the Practical Aspects of Companion Animal Behaviour and Training. Pracę praktykującego behawiorysty łączy z działalnością dydaktyczną, jest autorką artykułów naukowych i popularnonaukowych związanych z zachowaniem zwierząt, oraz prelegentką na konferencjach poświęconych tym zagadnieniom. W 2016 roku rozpoczęła studia doktoranckie na Wydziale Medycyny Weterynaryjnej we Wrocławiu, prowadzi badania naukowe dotyczące komunikacji semiochemicznej, stresu i instynktu u psów.
W kształceniu innych oraz własnej pracy kładzie duży nacisk na praktyczne zastosowanie wiedzy. W pracy z pacjentami stosuje techniki pozytywnego wzmacniania, troszcząc się o dobry wpływ na charakter oraz emocje swoich podopiecznych. Zwraca szczególną uwagę na zależność pomiędzy zdrowiem, żywieniem a zachowaniem u zwierząt towarzyszących. Prywatnie właścicielka border collie Lunara oraz dwóch pięknych kotek.
Stefanie Handl
EBVS® Europejski Specjalista Żywienia Weterynaryjnego
Stefanie ukończyła w 2002 roku Uniwersytet Medycyny Weterynaryjnej w Wiedniu. Tytuł doktora uzyskała w 2005 roku i rozpoczęła pracę jako asystent naukowy w Instytucie Żywienia Zwierząt na Uniwersytecie Medycyny Weterynaryjnej w Wiedniu. Spędziła 1,5 roku w Gastrointestinal Laboratory na Texas A&M University, a w 2011 roku ukończyła ECVCN. W 2013 roku otworzyła praktykę doradztwa w zakresie żywienia małych zwierząt w Wiedniu. Poza tym jest redaktorem naczelnym Veterinary Medicine Austria.
Agata Kokocińska
Etolog, zoopsycholog i trener zwierząt. Z wykształcenia inżynier zootechniki w specjalności Hodowla Małych Zwierząt Użytkowych i Amatorskich, magister zootechniki w specjalności Dzikie Zwierzęta (Wydział Nauk o Zwierzętach, SGGW w Warszawie), a także pedagog specjalny (Wydział Nauk Pedagogicznych, Akademia Pedagogiki Specjalnej w Warszawie). Doktorat z zakresu komunikacji semiochemicznej i treningu (tytuł rozprawy doktorskiej: “Identyfikacja zapachowych biomarkerów czerniaka w moczu myszy, z zastosowaniem metod behawioralnych i analitycznych.”) zrobiła w Zakładzie Zachowania się Zwierząt Instytutu Genetyki i Hodowli Zwierząt PAN. Obecnie spełnia się jako naukowiec i wykładowca akademicki na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie (Zakład Animaloterapii i Psychologii Zwierząt) oraz wykładowca na Uniwersytecie Otwartym Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego.
Prowadzi zajęcia, kursy i szkolenia (w tym szkolenia firmowe) z zakresu zoopsychologii, zoosemiotyki, dobrostanu i behawioru zwierząt laboratoryjnych, zooterapii, kynologii i felinologii. Autorka książki: „Zooterapia z elementami etologii”, a także ponad 100 artykułów naukowych i popularnonaukowych związanych z zachowaniem zwierząt. Aktywny naukowiec, prelegentka na wielu behawioralnych i olfaktorycznych konferencjach międzynarodowych i krajowych. Podczas studiów doktoranckich była prelegentką na 35 konferencjach, z czego na 9 konferencjach międzynarodowych.
Olga Lasek
Na co dzień pracowniczka naukowa i nauczycielka akademicka Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Autorka licznych publikacji, rozdziału w podręczniku akademickim „Żywienia psów” oraz książki „PSI BUFET. 63 przepisy na zdrowe i smakowite dania dla twojego psa„. Prowadzi również jednoosobową działalność gospodarczą (https://olgalasek.pl/) – konsultuje psie i kocie miski. Naukę przemyca do praktyki w ramach cyklicznych konferencji jako organizatorka i wykładowczyni krakowskiej „szkoły żywienia psów” www.zywieniepsow.urk.edu.pl , gościnnie głos radiowy oraz specjalistka żywienia na krakowskich psich eventach.
Urszula Bieniek
Edukację rozpoczęła od zakresu dietetyki ludzkiej: jest absolwentką studiów magisterskich na kierunku Dietetyka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego oraz Psychodietetyka na Uniwersytecie SWPS w Warszawie.
Na bieżąco podnosi swoje kwalifikacje uczestnicząc w konferencjach i szkoleniach. Chce propagować żywienie oparte na aktualnie obowiązujących normach żywieniowych i dowodach naukowych.
Po pracy razem z adoptowanym psem Tambo ćwiczy nosework i rally-o oraz spędza każdą możliwą chwilę w lesie. Interesuje się również behawioryzmem zwierząt.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Kurs prowadzony jest metodą blended learning. Łączy w sobie materiały w strefie e-learningowej dostępne w panelu Kursanta 24/7. W strefie znajdują się moduły i lekcje w formie video prezentacji, a także seria materiałów do pobrania, w tym praktyczne instrukcje, konspekty do wykorzystani aw pracy, prezentacje prelegentów przekazane do umieszczenia w strefie oraz lista z literaturą polecaną i uzupełniająca (krajowa, zagraniczna).
Możliwość kontaktu z wykładowcami poprzez wskazany przez nich samych podczas zajęć adres e-mail/telefon (nie obowiązkowy, ale możliwy)
Warunki uczestnictwa
Pełnoletność.
Posiadanie komputera lub laptopa.
Dostęp do internetu.
Warunki techniczne
Warunki techniczne
Dla webinarów na żywo:
- platforma ZOOM ( uczestnik powinien posiadać komputer lub laptop z dostępem do internetu)
Dla zajęć stacjonarnych:
- sala dostosowane do potrzeb (rzutnik, ekran, flipchart, WF)
Adres
Adres
Lawendowe Rancho Ethoplanet
08-445 Czarnowiec, Czarnowiec 28, gmina Osieck
https://goo.gl/maps/hKz3w49STUdNuVJz7
Dojazd z kierunku Otwock lub Garwolin
Opcjonalnie, w razie potrzeby:
1.Centrum Konferencyjno-Apartamentowe Mrówka
02-971 Warszawa, ul. Przekorna 33
https://www.cka-mrowka.pl/pl/kontakt
2.Miejski Ogród Zoologiczny im. Antoniny i Jana
Żabińskich w Warszawie
03-461 Warszawa, ul.Ratuszowa 1/3
https://zoo.waw.pl/o-nas/misja-zoo
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Wi-fi
- Parking, przyjazny dla zwierząt, sale wykładowe, sale warsztatowe, wybiegi dla zwierząt
- Klimatyzacja