Szkolenie z rzeźbienia w owocach i warzywach (carving). KWIATY CARVINGOWE ORAZ ICH PRAKTYCZNE ZASTOSOWANIE.
Szkolenie z rzeźbienia w owocach i warzywach (carving). KWIATY CARVINGOWE ORAZ ICH PRAKTYCZNE ZASTOSOWANIE.
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Kurs skierowany jest do:
- Restauratorów, Kelnerów, Kucharzy, Firm cateringowych, Firmy eventowych,
- osób działających w Stowarzyszeniach lub KGW,
- osób pracujących, bezrobotnych, studentów, które chcą w własnej inicjatywy zdobyć/podnieść wiedzę i umiejętności z zakresu carvingu.
- osób, które chcą podnieść umiejętności w zakresie rzeźbienia kwiatów oraz elementów carvingowych z warzyw, praktycznego zastosowania wyrzeźbionych kwiatów przy tworzeniu stołów tematycznych
- Minimalna liczba uczestników4
- Maksymalna liczba uczestników10
- Data zakończenia rekrutacji23-09-2024
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi8
- Podstawa uzyskania wpisu do BURStandard Usługi Szkoleniowo-Rozwojowej PIFS SUS 2.0
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Kurs przygotowuje do samodzielnego tworzenia kwiatów carvingowych wraz z ich praktycznym zastosowaniem. Osiągnięcie zakładanych efektów uczenia się pozwoli przygotować dekoracje wykonane metodą carvingu, czyli sztuki rzeźbienia w owocach i warzywach. Pozyskane umiejętności pozwolą na wdrażanie innowacyjnych rozwiązań wykorzystywanych do przygotowania stołów tematycznych, zgodnie z najnowszymi trendami obowiązującymi na świecie.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Samodzielnie tworzy kwiaty carvingowe.Przygotowuje kompozycje z wyrzeźbionych kwiatów, wykorzystując najnowsze trendy i standardy obowiązujące na świecie | Kryteria weryfikacji Charakteryzujenowoczesne trendy wykorzystywane w dekoracji | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kryteria weryfikacji Charakteryzuje owoce iwarzywa użyte do wykonania kwiatów oraz elementów carvingowych | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Kryteria weryfikacji Stosuje nowo poznanetechniki | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Ramowy zakres szkolenia:
Część teoretyczna:
● omówienie trendów wykorzystywanych w dekoracji
● charakterystyka owoców i warzyw używanych do wykonania kwiatów oraz
elementów carvingowych
● omówienie procesów tworzenia kwiatów wykonanych z owoców i warzyw
Część praktyczna:
● obróbka wstępna brudna i czysta owoców i warzyw
● wykonanie kwiatów z jabłek z użyciem soli
● wykonanie 2 rodzajów kwiatów z papryki słodkiej
● wykonanie 2 rodzajów kwiatów z papryki ostrej
● wykonanie łączonego kwiatka z rzodkiewki i ogórka-praca z dłutem
● wykonanie kwiatów z selera korzeniowego-praca z barwnikami spożywczymi
● wykonanie 2 rodzajów kwiatów z pora
● wykonanie elementów dekoracyjnych z liści pora przy tworzeniu dekoracyjnej kompozycji
● wykonanie róży w cukinii
● wykonanie róży z kalarepy
● tworzenie kompozycji z wyrzeźbionych kwiatów oraz elementów na deskach i półmiskach
● tworzenie dekoracyjnych kompozycji przygotowanych do dekoracji stołów tematycznych
Szkolenie realizowane w godzinach dydaktycznych (8 godzin dydaktycznych po 45 min. zajęć + przerwy).
Warunki organizacyjne: Szkolenie prowadzone jest w 1 grupie szkoleniowej.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Brak wyników. |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto1 050,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto1 050,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto131,25 PLN
- Koszt osobogodziny netto131,25 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Agnieszka Mielniczuk
obecnie prowadzi warsztaty, szkolenia, zajęcia integracyjne dla wszystkich grup wiekowych w grupach zamknięty oraz otwartych.
Dużo uśmiechów podczas zajęć to priorytet i standard do przekazania jak największej porcji praktycznej wiedzy.
Wprowadzanie nowych wizjonerskich rozwiązań i trendów na płaszczyźnie cateringu carvingowo-owocowego sprawiły, że została zaproszona do współpracy przy Otwarciu i Zamknięciu Igrzysk Europejskich EUROPE GAMES 2023 Kraków-Małopolska, biorąc
odpowiedzialność za serwis owocowy na łączną liczbę ponad 4000 osób. Promocja Polski w projekcie QUEST STAR PROGRAMM podczas wyjazdu na zaproszenie Best of Gastronomie, to kolejne działania ukierunkowane na promocję carvingu.
Zaproszenie do udziału w programie “ ,MAM TALENT” dał jej szansę sprawdzenia się podczas występu na dużej scenie i mimo, że przeszła do kolejnego etapu jej występ nie został emitowany w całości, ale za to Jurorzy wzmocnili się świeżymi witaminami podczas wielogodzinnych
nagrań. Obecnie ukierunkowuje swoje działania na rzecz szkoleń przygotowanych w kierunku praktycznej wiedzy carvingowej oraz wdrożeniu nowoczesnego serwisu owocowego w formie indywidualnych porcji.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Uczestniczy otrzymują:
- materiały na zajęcia praktyczne dla uczestników
- zaświadczenie ukończenia kursu
- skrypt z przepisami i recepturami oraz metodyką wykonania
Informacje dodatkowe
Warunkiem otrzymania dofinansowania na opisane szkolenie jest spełnienie warunków przedstawionych przez Operatora, który jest dysponentem funduszy publicznych. Informacje o Operatorach dostępne sa na stronie Bazy Usług Rozwojowych https://serwis-uslugirozwojowe.parp.gov.pl/component/site/site/dofinansowania-bur/#programy-krajowe
Podana cena obejmuje szkolenie objęte dofinansowaniem w wysokości przynajmniej 70% ze środkow publicznych (zgodnie z zapisami prawodawstwa szkolenia zawodowe finansowane w min. 70% ze środków publicznych podlegają zwolnieniu z VAT na podstawie §3 ust.1 pkt 14 Rozp.Ministra Finansów z dn. 20 grudnia 2013 r. w sprawie zwolnień od podatku od towarów i usług oraz warunków stosowania tych zwolnień (Dz. U. 2013 poz. 1722 § 3 ust. 1 pkt 14). W przypadku pozyskania mniejszego dofinansowania do podanej ceny należy doliczyć 23% VAT.