ZWALCZANIE SZKODNIKÓW W PRZEMYŚLE SPOŻYWCZYM
ZWALCZANIE SZKODNIKÓW W PRZEMYŚLE SPOŻYWCZYM
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaEkologia i rolnictwo / Rolnictwo
- Identyfikator projektuKierunek - Rozwój
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Usługa skierowana do właścicieli i pracowników firmy którzy w swojej pracy wykonują usługi ochrony przed szkodnikami w przemyśle spożywczym.
- Minimalna liczba uczestników1
- Maksymalna liczba uczestników5
- Data zakończenia rekrutacji09-07-2024
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi24
- Podstawa uzyskania wpisu do BURStandard Usługi Szkoleniowo-Rozwojowej PIFS SUS 2.0
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Celem szkolenia jest przygotowanie uczestników, którzy w swojej pracy zajmują się zwalczaniem szkodników do podniesienia wiedzy w zakresie ich skutecznego zwalczania poprzez szczegółowe omówienie wymogów standardów bezpieczeństwa żywności, biologii szkodników żywności, sposobu oceny i zwalczania szkodników żywności.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Uczestnik zdobędzie wiedzę na temat:Cech szkodników i ich wpływu na jakość w przemyśle spożywczym, rodzaju zagrożeń jakie wiąże ze sobą zwlekanie szkodników do Polski i Europy oraz usystematyzuje wiedzę o metodach i normach stosowanych w zwalczaniu szkodników. | Kryteria weryfikacji Uczestnicy muszą wykazać się uporządkowaną wiedzą na temat biologii szkodników żywności oraz metod ich oceny i zwalczania. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kryteria weryfikacji Uczestnicy powinni umieć samodzielnieprowadzić dokumentację pest control zgodnie z wymogami standardów bezpieczeństwa żywności. | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Kryteria weryfikacji Uczestnicy powinni także rozumieć znaczenie podejmowanych działań w zwalczaniu szkodników i umiećidentyfikować różne rodzaje szkodników. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
MODUŁ 1: Rozpoczęcie szkolenia
MODUŁ 2: Szkodniki żywności – rozpoznawanie, biologia
- Gryzonie i pozostałe ssaki
- Owady latające
- Owady biegające
- Szkodniki magazynowe
MODUŁ 3: Metody oceny i analizy aktywności szkodników jako podstawowe narzędzie ochrony przed szkodnikami
- Ocena ryzyka
- Analizy w trakcie wizyt serwisowych
- Analiza trendów
MODUŁ 4: Monitoring szkodników żywności
- Standardowe narzędzia do monitoringu szkodników
- Nowoczesne systemy monitoringu szkodników
- Warunki prawidłowej instalacji i obsługi urządzeń i produktów do monitoringu szkodników
MODUŁ 5: Trudne przypadki zwalczania szkodników w przemyśle spożywczym
- Integrowane metody zwalczania moli spożywczych
- Znaczenie szczelności obiektów dla ochrony przed gryzoniami
- Owady latające w przemyśle mięsnym i owocowo-warzywnym
MODUŁ 6: Zagrożenia ze strony szkodników zawleczonych i kwarantannowych
- Szerszeń azjatycki
- Karaczan wschodni w zakładach spożywczych
- Ocieplenie klimatu a szkodniki magazynowe
MODUŁ 7: Podsumowanie szkolenia i rozdanie certyfikatów
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 3 Moduł 1-2 | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 10-07-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 17:00 | Liczba godzin 08:00 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 3 Moduł 3-4 | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 11-07-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 17:00 | Liczba godzin 08:00 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 3 Moduł 5-7 | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 12-07-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 17:00 | Liczba godzin 08:00 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto7 000,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto7 000,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto291,67 PLN
- Koszt osobogodziny netto291,67 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Każdy z uczestników szkolenia otrzyma dostęp do prezentacji PowerPoint. Prezentacja zostanie udostępniona w formie online, co umożliwi łatwy dostęp do materiałów w dogodnym czasie i miejscu. Wszystkie najważniejsze informacje, omawiane treści oraz kluczowe zagadnienia zostaną w niej zawarte, aby uczestnicy w każdej chwili mogli do nich wrócić i utrwalić zdobytą wiedzę.
Informacje dodatkowe
Organizator zastrzega sobie możliwość zmiany liczby prowadzących szkolenie w zależności od finalnej liczby uczestników zarejestrowanych na szkolenie. W przypadku braku możliwości prowadzenia szkolenia przez wskazaną osobę szkolenie może zostać poprowadzone przez innego trenera.
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi