Szkolenie Specialty Coffee Association – Roasting poziom średnio-zaawansowany.
Szkolenie Specialty Coffee Association – Roasting poziom średnio-zaawansowany.
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Właściciele i pracownicy mikro, małych i średnich palarni kawy, szczególnie tych wykorzystujących do wypalania kawy tradycyjne piece bębnowe.
- Minimalna liczba uczestników1
- Maksymalna liczba uczestników2
- Data zakończenia rekrutacji22-07-2024
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi30
- Podstawa uzyskania wpisu do BURStandard Usługi Szkoleniowo-Rozwojowej PIFS SUS 2.0
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Usługa przygotowuje do samodzielnego przeprowadzenia powtarzalnego procesu wypalania kawy, zarządzania produkcją w celu jej optymalizacji i przyspieszenia, a także rozpoznawania sensorycznych wad wypalanej kawy.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się posługuje się wiedzą na temat podstawowych defektów wypalanej kawy | Kryteria weryfikacji określa jakie są najczęstsze defekty wypalanej kawy | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się rozróżnia narzędzia do kontroli parametrów fizyko-chemicznych kawy zielonej i wypalonej: higrometr, kolorymetr, refraktometr oraz produkcyjne testy sensoryczne kawy wypalonej | Kryteria weryfikacji określa czym charakteryzują się i jak działają narzędzia do kontroli parametrów fizyko-chemicznych kawy zielonej i wypalonej: higrometr, kolorymetr, refraktometr oraz produkcyjne testy sensoryczne kawy wypalonej | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się ma świadomość istnienia różnych stylów wypalania kawy oraz profili smakowych | Kryteria weryfikacji opisuje czym charakteryzują się poszczególne style wypalania kawy oraz profile smakowe | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Godzina zajęć jest równoznaczna z godziną dydaktyczną tj. 45 min., w trakcie jednego dnia szkoleniowego zajęć przewidziano 45 minut przerwy.
Udział w usłudze wymaga od uczestników spełnienia następujących warunków:
- odbycie kursu Roasting na poziomie podstawowym oraz minimum 6 miesięcy pracy w palarni kawy.
Dzień 1:
1. Powitanie uczestników i omówienie planu szkolenia.
2. Wypalanie kawy - ujęcie teoretyczne:
- najważniejsze czynniki wpływające na smak i aromat kawy w trakcie jej wypalania: kolor i profilowanie.
- różnice między ciepłem, a temperaturą oraz sposób przewodzenia ciepła w trakcie wypalania kawy,
- rodzaje reakcji fizycznych i chemicznych zachodzących w kawie w trakcie jej wypalania,
- sposoby pomiaru zmieniających się parametrów fizycznych i chemicznych kawy w celu ich kontroli,
- czym jest profilowanie kawy w trakcie jej wypalania i jak kontrolować ten proces.
- jak możemy kontrolować zachodzące zmiany fizyczne w trakcie wypalania kawy,
- etapy procesu wypalania kawy.
3. Wypalanie kawy na profil podstawowy oraz profilowanie kawy - ćwiczenia praktyczne.
- wypalenie kawy na profil podstawowy,
- profilowanie kawy poprzez jej wypalenie na różne kolory,
- degustacja wypalonych kaw.
Dzień 2:
1. Powtórka wiadomości z części teoretycznej i praktycznej z poprzedniego dnia.
2. Wypalanie kawy ujęcie teoretyczne - cd.
- defekty procesu wypalania kawy oraz jak ich uniknąć,
- narzędzia kontroli jakości w palarni: higrometr, kolorymetr, sensoryczne testy jakości,
- rodzaje testów sensorycznych wykorzystywanych w palarni przy produkcji kawy ziarnistej,
- rodzaje i zastosowanie pieców na próbki w palarni kawy.
3. Opracowywanie profili wypalania kawy - ćwiczenia praktyczne.
- opracowanie trzech profili wypalania kawy ten sam kolor, różne czasy procesu,
- degustacja kaw wypalonych z defektami procesu (przygotowane wcześniej przez instruktora).
Dzień 3:
1. Powtórka wiadomości z części teoretycznej i praktycznej z poprzedniego dnia.
2. Opracowywanie profili wypalania kawy - ćwiczenia praktyczne - CD.
- dokończenie zadań z poprzedniego dnia,
- degustacja wypalonych kaw: różne kolory, różne czasy i ten sam kolor, kawy z defektami procesu.
3. Trening praktyczny obejmujący ćwiczenia z całego zakresu szkolenia.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 10 Powitanie uczestników i omówienie planu szkolenia. | Prowadzący Błażej Walczykiewicz | Data realizacji zajęć 23-07-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 09:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 10 Wypalanie kawy - ujęcie teoretyczne. | Prowadzący Błażej Walczykiewicz | Data realizacji zajęć 23-07-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:30 | Godzina zakończenia 12:15 | Liczba godzin 02:45 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 10 Wypalanie kawy na profil podstawowy oraz profilowanie kawy - ćwiczenia praktyczne. | Prowadzący Błażej Walczykiewicz | Data realizacji zajęć 23-07-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 17:15 | Liczba godzin 04:15 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 10 Powtórka wiadomości z części teoretycznej i praktycznej z poprzedniego dnia. | Prowadzący Błażej Walczykiewicz | Data realizacji zajęć 24-07-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 09:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 10 Wypalanie kawy ujęcie teoretyczne - cd. | Prowadzący Błażej Walczykiewicz | Data realizacji zajęć 24-07-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:30 | Godzina zakończenia 12:30 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 10 Opracowywanie profili wypalania kawy - ćwiczenia praktyczne | Prowadzący Błażej Walczykiewicz | Data realizacji zajęć 24-07-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:15 | Godzina zakończenia 17:15 | Liczba godzin 04:00 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 10 Powtórka wiadomości z części teoretycznej i praktycznej z poprzedniego dnia. | Prowadzący Błażej Walczykiewicz | Data realizacji zajęć 25-07-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 09:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 10 Opracowywanie profili wypalania kawy - ćwiczenia praktyczne - CD. | Prowadzący Błażej Walczykiewicz | Data realizacji zajęć 25-07-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:30 | Godzina zakończenia 12:30 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 10 Trening praktyczny obejmujący ćwiczenia z całego zakresu szkolenia. | Prowadzący Błażej Walczykiewicz | Data realizacji zajęć 25-07-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:15 | Godzina zakończenia 17:05 | Liczba godzin 03:50 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 10 Test walidujący. | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 25-07-2024 | Godzina rozpoczęcia 17:05 | Godzina zakończenia 17:15 | Liczba godzin 00:10 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto3 965,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto3 965,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto132,17 PLN
- Koszt osobogodziny netto132,17 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Błażej Walczykiewicz
W ramach certyfikacji Specialty Coffee Association od 2021 przeprowadził ponad 2600 godzin kursów i 400 godzin konsultacji z dziedziny wypalania kawy. Właściciel palarni kawy Kafar od 2020 rok zarządzający produkcją. W latach 2013-2018 krakowskiej pracownik palarni kawy Coffee Proficiency będący między innymi wsparciem produkcji i kontroli jakości. Ponad 900 godzin pracy w trakcie wypalania kawy na różnych piecach do kawy (piece na próbki, piece o pojemności 5, 12, 35 i 60 kg).
DOŚWIADCZENIE ZAWODOWE:
- 2004-2005 pracownika kawiarni Tchibo w Polsce i Chocolate Soup w Szkocji,
- 2008-2010 zastępca managera, trener wewnętrzny w sieci kawiarni iCOFFEE firmy RUCH S.A.
- 2010-2013 Specjalista ds. Sprzedaży w firmie Strauss Cafe, producenta kawy MK Cafe.
- 2013-2020 Specjalista ds. Sprzedaży oraz terner Baristów w palarni kawy Coffee Proficiency
- 2014-2019 Międzynarodowy Sędzia Mistrzostw Świata Barista i Latte art.
- 2016 do teraz certyfikowany trener SCA
- 2016 do teraz założyciel firmy szkoleniowej Coffee Support
- 2020 do teraz współwłaściciel palarni kawy Kafar
- 2020 do teraz certyfikowany Q-Arabika grader Coffee Quality Instytute.
WYKSZTAŁCENIE:
- Wyższe, magister Ochrony Środowiska, Uniwersytet Gdański
- Podyplomowe, Manager Jakości, Szkoła Główna Handlowa
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Prezentacja multimedialna, notatniki i długopisy, skrypty szkoleniowe.
Informacje dodatkowe
1. Udział w usłudze wymaga od uczestników spełnienia następujących warunków:
- odbycie kursu Roasting na poziomie podstawowym oraz minimum 6 miesięcy pracy w palarni kawy.
2. Godzina zajęć jest równoznaczna z godziną dydaktyczną tj. 45 min., w trakcie jednego dnia szkoleniowego przewidziano 45 minut przerwy. W przypadku wystąpienia dodatkowcyh przerw czas trwania szkolenia zostanie wydłużony o czas dodatkowych przerw. W przypadku konieczności zrobienia wcześniejszej przerwy czas przerwy głównej zostanie skrócony o czas trwania wcześniejszej przerwy.
3.Test walidujący jest opracowywany i sprawdzany przez trenera walidującego.
4. Po zakończonym szkoleniu uczestnik otrzymuje zaświadczenie o zakończeniu szkolenia.
5. Usługa szkoleniowa (nie dotyczy doradztwa) jest zwolniona z podatku VAT w przypadku, kiedy przedsiębiorstwo zwolnione jest zpodatku VAT lub dofinansowanie wynosi co najmniej 70%. W innej sytuacji do ceny netto doliczany jest podatek VAT w wysokości 23%.