Dietetyka prenatalna i pediatryczna - studia podyplomowe
Dietetyka prenatalna i pediatryczna - studia podyplomowe
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaStyl życia / Dietetyka
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Studia przeznaczone są dla osób posiadających tytuł zawodowy magistra i /lub licencjata z zakresu: dietetyki, pielęgniarstwa, fizjoterapii, wychowania fizycznego, zdrowia publicznego, biotechnologii,technologii żywności i żywienia człowieka, biologii, chemii lub posiadających dyplom lekarza medycyny. W przypadku absolwentów innych kierunków kandydatury będą rozpatrywane indywidualnie. Studia kierowane są również do osób, które w ramach wykonywanego zawodu zajmują się problematyką żywienia kobiet w ciąży oraz dzieci na różnych etapach rozwoju.
- Minimalna liczba uczestników15
- Maksymalna liczba uczestników40
- Data zakończenia rekrutacji27-09-2024
- Forma prowadzenia usługizdalna w czasie rzeczywistym
- Liczba godzin usługi192
- Podstawa uzyskania wpisu do BURart. 163 ust. 1 ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce (t.j. Dz. U. z 2023 r. poz. 742, z późn. zm.)
- Zakres uprawnieństudia podyplomowe
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Absolwent studiów podyplomowych jest specjalistą w zakresie postępowania dietetycznego w okresie prekoncepcyjnym, żywienia w okresie ciąży i laktacji oraz żywienia dzieci. Jest przygotowany do pracy w publicznych i niepublicznych placówkach ochrony zdrowia; zakładach żywienia zbiorowego, instytutach naukowo-badawczych, ośrodkach badawczo-rozwojowych oraz jednostkach zajmujących się poradnictwem i upowszechnianiem wiedzy z zakresu żywienia człowiekaEfekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Posiada wiedzę z zakresu uwarunkowań genetycznych, środowiskowych i epidemiologicznych chorób wieku dziecięcego, zasad przeprowadzania szczepień ochronnych oraz planowania bilansu zdrowia dziecka.Posiada wiedzę z zakresu podstaw diagnostyki i terapii wad płodu, rozpoznawania podstawowych schorzeń ginekologiczno-położniczych, charakterystyki podstawowych zaburzeń płodności, planowania rodziny i antykoncepcji, psychologicznych mechanizmów funkcjonowania kobiety ciężarnej, przebiegu ciąży oraz rodzajów porodu, wskazań do wykonywania badań prenatalnych. Ma podstawową wiedzę z zakresu żywienia człowieka, roli i znaczenia podstawowych składników odżywczych, wie jak przeprowadzić ocenę stanu odżywienia i sposobu żywienia, a także zaplanować odpowiednie postępowanie dietetyczne z uwzględnieniem stopnia aktywności fizycznej. Ma zaawansowaną wiedzę z zakresu żywienia w okresie planowania ciąży, przebiegu ciąży, połogu oraz karmienia, roli poszczególnych składników odżywczych w programowaniu żywieniowym, wpływu zaburzeń odżywiania matki na rozwój płodu, a także posiada wiedzę w zakresie metod oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia kobiet ciężarnych. Zna mechanizmy dziedziczenia, a także genetyczne i środowiskowe uwarunkowania cech człowieka oraz dysponuje wiedzą w zakresie chorób metabolicznych o podłożu genetycznym. Ma zaawansowaną wiedzę z zakresu, dietetyki pediatrycznej oraz wie jak przeprowadzić ocenę stanu odżywienia i sposobu żywienia, a także zaplanować odpowiednie postępowanie dietetyczne z uwzględnieniem stopnia aktywności fizycznej. | Kryteria weryfikacji Zgodność z celami i standardami: sprawdzenie, czy osiągnięcia osobystudiującej są zgodne z wcześniej określonymi celami edukacyjnymi i standardami nauczania. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Potrafi zaplanować i wdrożyć zasady prawidłowego żywienia dostosowane do aktualnego stanu zdrowia i aktywności fizycznej. W projektowaniu interwencji dietetycznej potrafi uwzględnić zleconą farmakoterapię i jej interakcję z pożywieniem.Potrafi realizować cele i zadania zawodu dietetyka, zorganizować i przeprowadzić edukację oraz poradnictwo żywieniowe dla osób zdrowych, chorych, ich rodzin oraz pracowników ochrony zdrowia. Posiada umiejętność obsługi komputera i specjalistycznych programów komputerowych wykorzystywanych w pracy dietetyka opartych o tabele składu produktów odżywczych i potraw oraz wykorzystuje ją w statystycznym opracowaniu wyników. Posiada umiejętności praktyczne z zakresu dietetyki niezbędne do pracy zawodowej w różnego typu placówkach zajmujących się żywieniem i poradnictwem żywieniowym. Dysponuje umiejętnościami ruchowymi pozwalającymi realizować różne formy aktywność związane z rekreacją i wypoczynkiem, dbając o własne zdrowie i rozwój fizyczny. Potrafi zaproponować różne formy aktywności fizycznej kobietom w zależności od ich stanu i okresu okołoporodowego. | Kryteria weryfikacji Zgodność z celami i standardami. Zastosowanie w praktyce: ocena zdolności osoby studiującej dozastosowania nabytej wiedzy i umiejętności w praktycznych sytuacjach lub zadaniach. Interakcja i komunikacja: analiza umiejętności osoby studiującej w komunikacji i współpracy z innymi, zarówno w kontekście edukacyjnym, jak i społecznym. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się Potrafi organizować, współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role oraz potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania.Potrafi kierować pracą zespołu rozwiązując istotne problemy związane z żywieniem. Rozumie potrzebę aktualizowania własnej wiedzy i doskonalenia swoich umiejętności wobec dokonującego się postępu w dziedzinie dietetyki, mając świadomość permanentnego podnoszenia poziomu wiedzy i umiejętności przydatnych w dietetyce Ma świadomość nieprawidłowości i ograniczeń w pracy własnej i zespołowej w zakresie wykonywanego zawodu dietetyka. Potrafi w sposób precyzyjny i spójny wypowiadać się w mowie i piśmie, na tematy dotyczące wybranych tematów z zakresu rekreacji ruchowej oraz wypoczynku dzieci i młodzieży Potrafi zaproponować zabiegi i metody fizjoterapeutyczne w zależności od okresu okołoporodowego i stanu funkcjonalnego usprawnianej osoby. | Kryteria weryfikacji Zgodność z celami i standardami. Zastosowanie w praktyce: ocena zdolności osoby studiującej dozastosowania nabytej wiedzy i umiejętności w praktycznych sytuacjach lub zadaniach. Interakcja i komunikacja: analiza umiejętności osoby studiującej w komunikacji i współpracy z innymi, zarówno w kontekście edukacyjnym, jak i społecznym. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się Posiada wiedzę psychologiczno-pedagogiczną związaną z rozwojem psychofizycznym człowieka, czynnikami środowiskowymi, zdrowiem i chorobą oraz wie jak ją wykorzystać w komunikacji z pacjentem. Posiada wiedzę na temat, składu i znaczenia ludzkiego mikrobiomu, wpływu flory bakteryjnej na zdrowie człowieka, oraz czynników modyfikujących mikrobiom jelit. Ma wiedzę z zakresu etycznych uwarunkowań zawodu dietetyka Zna i rozumie znaczenie rekreacji ruchowej i turystyki w wypoczynku dzieci i młodzieży. Rozumie znaczenie motywacji i aspiracji w podejmowaniu aktywności fizycznej i kontynuacji jej przez całe życie. Zna metody doskonalenia umiejętności ruchowych i poprawy zdolności motorycznych. Student zna i rozumie zasady doboru zabiegów i metod fizjoterapeutycznych u osób w różnym przedziale wiekowym w wybranych jednostkach chorobowych z zakresu położnictwa. Posiada podstawową wiedzę z zakresu anatomii i fizjologii narządu rodnego kobiety. Ma wiedzę o zmianach ogólnoustrojowych zachodzących u kobiet w okresie ciąży Zna cele i zadania zawodu dietetyka w ochronie zdrowia, rolę i znaczenie edukacji żywieniowej oraz wie jak zorganizować i przeprowadzić poradnictwo żywieniowe. | Kryteria weryfikacji Zgodność z celami i standardami: sprawdzenie, czy osiągnięcia osobystudiującej są zgodne z wcześniej określonymi celami edukacyjnymi i standardami nauczania. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Jest świadom własnych ograniczeń i wie kiedy i z jakimi specjalistami/ekspertami należy skonsultować zaistniały problem. Dokonuje autokontroli i autooceny podejmowanych działań związanych z zawodem dietetyka poprzez ich ewaluację z jednoczesną ich krytyczną oceną w celu podnoszenia poziomu jakości pracy.Aktywnie uczestniczy w procesie podnoszenia stanu zdrowia publicznego i własnego uwzględniając działania na rzecz środowiska społecznego. Jest świadom odpowiedzialności za zdrowie i bezpieczeństwo pacjentów, grup społecznych, wykazując się dojrzałą postawą prozdrowotną. | Kryteria weryfikacji Zgodność z celami i standardami. Zastosowanie w praktyce: ocena zdolności osoby studiującej dozastosowania nabytej wiedzy i umiejętności w praktycznych sytuacjach lub zadaniach. Interakcja i komunikacja: analiza umiejętności osoby studiującej w komunikacji i współpracy z innymi, zarówno w kontekście edukacyjnym, jak i społecznym. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się Potrafi myśleć i działać w sposób kreatywny i przedsiębiorczy.Prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu dietetyka. | Kryteria weryfikacji Zgodność z celami i standardami. Zastosowanie w praktyce: ocena zdolności osoby studiującej dozastosowania nabytej wiedzy i umiejętności w praktycznych sytuacjach lub zadaniach. Interakcja i komunikacja: analiza umiejętności osoby studiującej w komunikacji i współpracy z innymi, zarówno w kontekście edukacyjnym, jak i społecznym. | Metoda walidacji Analiza dowodów i deklaracji |
Efekty uczenia się Potrafi identyfikować problemy żywieniowe dzieci w różnym wieku, opracowuje i wdraża odpowiednie postępowanie dietetyczne w celu zapobiegania chorobom dietozależnym.Potrafi opracować i wdrożyć zalecenia żywieniowe dla kobiet w ciąży i karmiących piersią oraz zalecenia dla kobiet i mężczyzn, mające na celu zwiększenie płodności. Potrafi opracować i wdrożyć zalecenia żywieniowe dla dzieci zdrowych i chorych. | Kryteria weryfikacji Zgodność z celami i standardami. Zastosowanie w praktyce: ocena zdolności osoby studiującej dozastosowania nabytej wiedzy i umiejętności w praktycznych sytuacjach lub zadaniach. Interakcja i komunikacja: analiza umiejętności osoby studiującej w komunikacji i współpracy z innymi, zarówno w kontekście edukacyjnym, jak i społecznym. | Metoda walidacji Analiza dowodów i deklaracji |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Inne kwalifikacje
Uznane kwalifikacje
Informacje
- Podstawa prawna dla Podmiotów / kategorii Podmiotóworgan władzy publicznej lub samorządu zawodowego, uprawniony do wydawania dokumentów potwierdzających kwalifikację na podstawie ustawy lub rozporządzenia
- Nazwa/Kategoria Podmiotu prowadzącego walidacjęKarkonoska Akademia Nauk Stosowanych w Jeleniej Górze
- Podmiot prowadzący walidację jest zarejestrowany w BURTak
- Nazwa/Kategoria Podmiotu certyfikującegoKarkonoska Akademia Nauk Stosowanych w Jeleniej Górze
- Podmiot certyfikujący jest zarejestrowany w BURTak
Program
Program
Celem studiów podyplomowych Dietetyka prenatalna i pediatryczna jest wyposażenie uczestnika w zaawansowaną wiedzę oraz umiejętności w zakresie postępowania dietetycznego w okresie prekoncepcyjnym, ciąży, laktacji oraz żywienia dzieci od wieku niemowlęcego do wieku szkolnego.
Plan studiów:
Lp. | Nazwa przedmiotu | Ogólna liczba godzin przedmiotu | Liczba godzin wykładów | Liczba godzin ćwiczeń/laboratoriów/warsztatów |
1. | Podstawy dietetyki | 12 | 6 | 6 |
2. | Podstawy ginekologii i położnictwa | 6 | 6 | 0 |
3. | Wsparcie dietetyczne w planowaniu ciąży | 6 | 0 | 6 |
4. | Żywienie kobiety ciężarnej i karmiącej | 24 | 6 | 18 |
5. | Programowanie metaboliczne | 6 | 6 | 0 |
6. | Podstawy fizjoterapii i aktywność fizyczna w ciąży i połogu | 12 | 6 | 6 |
7. | Podstawy pediatrii | 6 | 6 | 0 |
8. | Dietetyka pediatryczna | 36 | 12 | 24 |
9. | Leczenie żywieniowe w pediatrii | 12 | 6 | 6 |
10. | Psychodietetyka w pediatrii | 12 | 6 | 6 |
11. | Aktywność fizyczna dzieci i młodzieży | 12 | 6 | 6 |
12. | Zaburzenia odżywiania u dzieci i młodzieży | 18 | 6 | 12 |
13. | Mikrobiota przewodu pokarmowego i jej wpływ na zdrowie | 12 | 6 | 6 |
14. | Rola rodziny w żywieniu | 6 | 6 | 0 |
15. | Edukacja żywieniowa dzieci i młodzieży | 12 | 0 | 12 |
16. | Egzamin końcowy | |||
Suma godzin | 192 | 84 | 108 |
Forma studiów: online
Liczba semestrów: 2 semestry
Liczba zajęć dydaktycznych: 192 ( 32 punkty ECTS)
Zajęcia będą prowadzone przez wykładowców – praktyków z wieloletnim doświadczeniem m.in: dietetyków, psychodietetyków, lekarzy ginekologów, lekarzy pediatrów, specjalistów z zakresu mikrobioty, psychologów.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|
Brak wyników. |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto4 000,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto4 000,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto20,83 PLN
- Koszt osobogodziny netto20,83 PLN
- W tym koszt walidacji brutto0,00 PLN
- W tym koszt walidacji netto0,00 PLN
- W tym koszt certyfikowania brutto0,00 PLN
- W tym koszt certyfikowania netto0,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Uczestnicy studiów podyplomowych uzyskają od prowadzących materiały dydaktyczne.
Warunki uczestnictwa
Uczestnikami studiów podyplomowych mogą być osoby, które ukończyły studia wyższe na kierunkach medycznych oraz nauk o zdrowiu, a także osoby zainteresowane tematyką dietetyki prenatalnej oraz pediatrycznej.
Warunki techniczne
Warunki techniczne
Platforma Microsoft Teams (aplikacja desktopowa lub uruchamiana w przeglądarce internetowej). Minimalne wymagania dla aplikacji desktopowej dla komputera PC z systemem Windows: Procesor minimum 1.1 Ghz lub szybszy, dwa rdzenie. Pamięć: 4.0 GB RAM. Dysk twardy: minimum 3 GB dostępnej pamięci. Monitor: minimalna rozdzielczość 1024x768. System operacyjny: Windows 10, Windows 11. Wideo: kamera USB 2.0 z mikrofonem, Minimalne wymagania dla aplikacji Teams dla komputera Mac: Procesor: Intel Core Duo. Pamięć: 4 GB RAM, Dysk twardy: minimum 1.5 GB dostępnego miejsca, Monitor: rozdzielczość 1280x80, System operacyjny: macOS w jednej z trzech najnowszych wersji. Wideo: kompatybilna kamera internetowa z mikrofonem. Minimalne wymagania dla aplikacji Teams na urządzenia mobilne: Android: tablet lub telefon z systemem Android: jedna z 3 ostatnich wersji systemu Android. Telefon lub tablet z systemem iOS: limitowane do dwóch ostatnich najnowszych wersji systemu iOS. Wymagania dotyczące uruchomienia aplikacji w przeglądarce internetowej: wspierane przeglądarki: Microsoft Edge, Google Chrome, Safari 15+, Wymagania dotyczące łącza internetowego: minimum 2 Mbps download/upload.