Organizacja, prezentacja i standaryzacja bufetu śniadaniowego – szkolenie
Organizacja, prezentacja i standaryzacja bufetu śniadaniowego – szkolenie
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Turystyka i hotelarstwo
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Szkolenie dedykowane jest pracownikom hotelu Salve, którzy w swojej codziennej pracy zajmują się przygotowaniem dań w restauracji hotelowej oraz managerów i właścicieli hotelu. Grupa docelowa obejmuje przede wszystkim osoby pracujące na stanowiskach kucharzy, pomocy kuchennych, szefów kuchni i managerów F&B, a także właścicieli/dyrektorów hotelu. Szkolenie jest kierowane zarówno do osób posiadających doświadczenie w branży HoReCa, jak również do osób nowozatrudnionych.
- Minimalna liczba uczestników3
- Maksymalna liczba uczestników15
- Data zakończenia rekrutacji20-08-2024
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi16
- Podstawa uzyskania wpisu do BURStandard Usługi Szkoleniowo-Rozwojowej PIFS SUS 2.0
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Usługa przygotowuje uczestników do samodzielnego przygotowania dań bufetu śniadaniowego w oparciu o najnowsze trendy w branży Horeca, a także organizacji i standaryzacji bufetu śniadaniowego. Pracownicy nabędą wiedzę, jak przygotować atrakcyjny bufet dostosowany do ilości gości, a także wiedzę, jak rozliczać śniadanie. Procedura ułatwi utrzymanie standardu śniadań. Szkolenie gwarantuje zwiększenie liczby Gości hotelowych i sprzedaży o min. 10% w kwartał po zakończeniu szkolenia.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Na poziomie wiedzy uczestnicy: definiują zasady ustawienia bufetu śniadaniowego, charakteryzują podział bufetu na strefy tematyczne, rozróżniają produkty i dania jakie powinny się znaleźć w menu śniadaniowym, charakteryzują zasady prezentacji produktów na półmisku, charakteryzują nowe receptury poznane na szkoleniu. | Kryteria weryfikacji Uczestnicy w ramach szkolenia będą w formie warsztatu ćwiczyć wskazane treści. Będą wtedy weryfikowane ich nabyte umiejętności. Ponadto w celu weryfikacji efektów uczenia się posłuży pomiar efektów o charakterze ankiety poszkoleniowej. Dodatkowo będzie przeprowadzony wywiad z przełożonymi uczestników przez osobę inną niż trener. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Efekty uczenia się Na poziomie umiejętności uczestnicy: profesjonalnie ustawią bufet śniadaniowy, przygotują nowe menu śniadaniowe wg poznanych na szkoleniu receptur, rozliczą śniadania zgodnie z poznanymi na szkoleniu zasadami, przeanalizują ilość wydawanych dań proporcjonalnie do ilości gości, podzielą bufet śniadaniowy na strefy tematyczne, dobiorą produkty i dania w bufecie śniadaniowym w zależności od sezonu | Kryteria weryfikacji Uczestnicy w ramach szkolenia będą w formie warsztatu ćwiczyć wskazane treści. Będą wtedy weryfikowane ich nabyte umiejętności. Ponadto w celu weryfikacji efektów uczenia się posłuży pomiar efektów o charakterze ankiety poszkoleniowej. Dodatkowo będzie przeprowadzony wywiad z przełożonymi uczestników przez osobę inną niż trener. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Efekty uczenia się Na poziomie kompetencji społecznych uczestnicy: zbudują świadomość odpowiedniej komunikacji zespołu bufetowego z zapleczem, zdobywają większą pewność siebie poprzez świadomość procedur przygotowania i rozliczenia śniadań, zwiększą samodzielne działania na stanowisku, unikną kłopotliwych sytuacji przy realizacji bufetu śniadaniowego, stworzą miłą atmosferę pracy oraz obsługi Gości. | Kryteria weryfikacji Uczestnicy w ramach szkolenia będą w formie warsztatu ćwiczyć wskazane treści. Będą wtedy weryfikowane ich nabyte umiejętności. Ponadto w celu weryfikacji efektów uczenia się posłuży pomiar efektów o charakterze ankiety poszkoleniowej. Dodatkowo będzie przeprowadzony wywiad z przełożonymi uczestników przez osobę inną niż trener. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Szkolenie kulinarne jest kierowane do osób posiadających doświadczenie w branży HoReCa, w wyjątkowych przypadkach mogą wziąć udział osoby nowo zatrudnione.
Pracownicy śniadaniowi kuchni i obsługi oraz ich managerowie nabędą wiedzę, jak przygotować atrakcyjny bufet dostosowany do ilości gości, a także wiedzę, jak rozliczać śniadanie. Procedura ułatwi utrzymanie stałego standardu śniadań.
Dla zwiększenia skuteczności szkolenia warto, aby w szkoleniu wzięło udział co najmniej 3 pracowników, ale nie więcej niż 15 osób.
Usługa ma charakter zamknięty i jest dedykowana potrzebom hotelu Salve. Osoby będą przeszkolone w ramach 1 grupy szkoleniowej w czasie dwudniowego szkolenia kulinarnego.
Dla realizacji szkolenia wymagana jest sala szkoleniowa lub pokój konferencyjny mieszczący do 15 osób wyposażony w: krzesła, stół/stoliki, tablicę flipchart, papier, mazaki, projektor multimedialny. Część warsztatowa będzie przeprowadzona w kuchni restauracji hotelowej.
Stanowiska komputerowe nie będą wymagane. Materiały szkoleniowe organizatora będą miały formę drukowaną lub elektroniczną i zostaną przesłane przed szkoleniem.
Usługa jest realizowana w godzinach zegarowych ( 60-minutowych).
Dzień 1
1. Ustawienie bufetu śniadaniowego
2. Podział bufetu na strefy tematyczne
3. Komunikacja pomiędzy bufetami a zapleczem
4. Produkty i dnia jakie powinny się znaleźć na bufecie śniadaniowym
5. Sposób prezentacji produktów na półmisku
6. Instrukcja stanowiskowa pracowników śniadaniowych
Dzień 2
1. Procedura śniadaniowa
2. Rozliczenie śniadania
3. Analiza wydawanych produktów proporcjonalna do ilości gości
4. Przygotowanie i wdrożenie menu śniadaniowego dla Hotelu Salve
- menu zostanie ustalone wspólnie z właścicielem hotelu i wdrożone na szkoleniu do realizacji przez wybranych na szkolenie pracowników
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 12 Ustawienie bufetu śniadaniowego | Prowadzący Jarosław Walczyk | Data realizacji zajęć 21-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 09:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 12 Podział bufetu na strefy tematyczne | Prowadzący Jarosław Walczyk | Data realizacji zajęć 21-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 10:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 12 Komunikacja pomiędzy bufetami a zapleczem | Prowadzący Jarosław Walczyk | Data realizacji zajęć 21-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 12 Produkty i dnia jakie powinny się znaleźć na bufecie śniadaniowym | Prowadzący Jarosław Walczyk | Data realizacji zajęć 21-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 12 przerwa | Prowadzący Jarosław Walczyk | Data realizacji zajęć 21-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 12:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 12 Sposób prezentacji produktów na półmisku | Prowadzący Jarosław Walczyk | Data realizacji zajęć 21-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 12:15 | Godzina zakończenia 14:15 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 12 Instrukcja stanowiskowa pracowników śniadaniowych | Prowadzący Jarosław Walczyk | Data realizacji zajęć 21-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 14:15 | Godzina zakończenia 16:15 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 12 Procedura śniadaniowa | Prowadzący Jarosław Walczyk | Data realizacji zajęć 22-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 09:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 12 Rozliczenie śniadania | Prowadzący Jarosław Walczyk | Data realizacji zajęć 22-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 10:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 12 przerwa | Prowadzący Jarosław Walczyk | Data realizacji zajęć 22-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 10:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 12 Analiza wydawanych produktów proporcjonalna do ilości gości | Prowadzący Jarosław Walczyk | Data realizacji zajęć 22-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 10:15 | Godzina zakończenia 13:15 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 12 Przygotowanie i wdrożenie menu śniadaniowego dla Hotelu Salve | Prowadzący Jarosław Walczyk | Data realizacji zajęć 22-08-2024 | Godzina rozpoczęcia 13:15 | Godzina zakończenia 16:15 | Liczba godzin 03:00 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto2 080,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto2 080,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto130,00 PLN
- Koszt osobogodziny netto130,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Jarosław Walczyk
Właściwą karierę rozpoczął na morzu, pracując na statkach pasażerskich pod międzynarodowymi banderami. Po zejściu na ląd, pracował w prestiżowych hotelach jako dyrektor gastronomii i dyrektor hotelu. Dziś swoim nazwiskiem firmuje karty menu w wielu lokalach. Swoją wiedzą dzieli się w autorskich felietonach na łamach prasy branżowej. Zasiada w jury znanych konkursów kulinarnych, bierze czynny udział w rozwijaniu świadomości i wiedzy o branży.
Laureat wielu nagród branżowych. M.in.: Kreowanie dawnych przepisów w nowej odsłonie 2013, Hermesa 2015, Szef Roku 2015 czy Najlepsza restauracja roku. Pracował w restauracji Strefa, gdzie otrzymał rekomendację: dwa symbole sztućców Michelin Guide – Main Cities of Europe 2016. Osobowość kulinarna 2016, Michelin Guide – Main Cities of Europe 2017 –rekomendacja, dwa symbole sztućców. Były właściciel i szef kuchni restauracji Pink Lobster w Warszawie, która otrzymała trzy sztućce plus i tytuł Szef Kuchni region centralny 2018/trzy sztućce plus 2019. Grand Prix MT Targi Polska S.A. w 2019 r.
Był Współzałożycielem i Wiceprezesem Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej, Head Chef'a Bocuse d'Or Poland.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Materiały szkoleniowe organizatora będą miały formę skryptów: drukowaną lub elektroniczną i zostaną przesłane przed szkoleniem.
Informacje dodatkowe
Podstawa prawna zwolnienia z VAT: § 3 ust. 1 pkt 14 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 grudnia 2013 r. w sprawie zwolnień od podatku od towarów i usług oraz warunków stosowania tych zwolnień
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Wi-fi