studia podyplomowe ,,Ekologiczne i integrowane ogrodnictwo" - edycja 2024/2025
studia podyplomowe ,,Ekologiczne i integrowane ogrodnictwo" - edycja 2024/2025
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaEkologia i rolnictwo / Rolnictwo
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Studia są kierowane do osób posiadających wyższe wykształcenie, chcących zdobyć wiedzę, umiejętności i kompetencje we wskazanych obszarach – wybranych systemach produkcji i jakości żywności. Słuchaczami mogą być: osoby nie związane zawodowo z ogrodnictwem (ale zainteresowane zdrowym trybem życia, małoobszarową produkcją ogrodniczą, uprawami lokalnymi), nauczyciele zawodu (podniesienie kwalifikacji zawodowych), producenci produktów ekologicznych (w tym regionalnych, o chronionej nazwie pochodzenia), osoby poszukujące drugiego zawodu albo osoby zainteresowane zdobyciem uprawnień rolniczych (do zakupu ziemi, wnioskowania do KOWR).
- Minimalna liczba uczestników20
- Maksymalna liczba uczestników60
- Data zakończenia rekrutacji15-10-2024
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi210
- Podstawa uzyskania wpisu do BURart. 163 ust. 1 ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce (t.j. Dz. U. z 2023 r. poz. 742, z późn. zm.)
- Zakres uprawnieństudia podyplomowe
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Celem zasadniczym jest zdobycie wiedzy z ekologicznej i integrowanej uprawy roślin warzywnych, sadowniczych i ozdobnych (przeznaczonych do spożycia), uwzględniającej najnowsze technologie i systemy uprawy, oraz umiejętności prowadzenia nowoczesnych gospodarstw i firm ogrodniczych. Celem dodatkowym jest szkolenie w zakresie produkcji ogrodniczej i przetwórstwa płodów ogrodniczych o charakterze prozdrowotnym i proekologicznym, a także bioróżnorodnego zagospodarowania terenów zieleni.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Charakteryzuje procesy związane z prowadzeniem ekologicznego i integrowanego ogrodnictwa | Kryteria weryfikacji Wymienia i definiuje pojęcia z zakresu ogrodnictwa ekologicznego, integrowanego, bioróżnorodności, zrównoważonej produkcji roślinnej, ich uwarunkowania prawne | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Kryteria weryfikacji Definiuje znaczenie uprawy ekologicznej i integrowanej i ich wpływ na środowisko naturalne oraz uwarunkowania społeczne | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Kryteria weryfikacji Charakteryzuje zasady nawożenia i ochrony roślin w ogrodnictwie integrowanym i ekologicznym oraz ich wpływ na środowisko naturalne | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Kryteria weryfikacji Charakteryzuje nowoczesne zasady planowania i prowadzenia upraw ekologicznych i integrowanych i ich specyfikę | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Kryteria weryfikacji Zna najnowsze ekologiczne i integrowane technologie uprawy roślin ogrodniczych oraz systemy produkcji ogrodniczej | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Kryteria weryfikacji Ma podstawową wiedzę o przechowalnictwie warzyw i owoców w ekologicznej i integrowanej uprawie ogrodniczej | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Kryteria weryfikacji Charakteryzuje procesy fizykochemiczne i biologiczne zachodzące w glebie i kształtujące jej wartość przyrodniczą i użytkową. Zna budowę najważniejszych typów gleb, podstawy klasyfikacji bonitacyjnej gruntów w Polsce | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Kryteria weryfikacji Posiada wiedzę o agrofagach roślin ogrodniczych, zapobieganiu ich występowania i sposobach ich regulacji | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Kryteria weryfikacji Ma podstawową wiedzę z zakresu przetwórstwa płodów ogrodniczych | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Efekty uczenia się Analizuje i rozwiązuje problemy wpływające na uprawy ekologiczne i integrowane | Kryteria weryfikacji Rozpoznaje problemy związane z ekologicznymi i integrowanymi uprawami ekologicznymi i integrowanymi | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Kryteria weryfikacji Ustala przydatność gleby do ekologicznej produkcji ogrodniczej, w tym jej żyzność oraz stopień zanieczyszczenia na podstawie dostępnych wyników analiz laboratoryjnych oraz map glebowo-rolniczych i map klasyfikacyjnych | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Kryteria weryfikacji Rozpoznaje zagrożenia biologiczne charakterystyczne dla produkcji ogrodniczej. Mając na uwadze względy środowiskowe potrafi im zapobiec oraz je eliminować | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Kryteria weryfikacji Potrafi ocenić ekologiczne skutki nawożenia, stosowania środków ochrony roślin oraz wykorzystania mikroorganizmów w ogrodnictwie | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Kryteria weryfikacji Posługuje się wybranymi aktami prawa regulującymi sprawy związane z uprawami ekologicznymi i integrowanymi | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Kryteria weryfikacji Ocenia pracę zespołu odpowiedzialnego za uprawy | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Kryteria weryfikacji Ocenia efekty ekonomiczne produkcji ogrodniczej | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Efekty uczenia się Prowadzi uprawy ekologiczne i integrowane w gospodarstwie o profilu ogrodniczym, odpowiada za prawidłowe przetwarzanie i przechowywanie produktów | Kryteria weryfikacji Stosuje technologie i techniki wykorzystywane w ekologicznym i integrowanym ogrodnictwie | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Kryteria weryfikacji Otrzymuje produkty ogrodnicze wysokiej jakości zgodne ze standardami bezpiecznej i zdrowej żywności. Wykorzystuje zdobytą wiedzę i umiejętności do prowadzenia gospodarstw ogrodniczych z uwzględnieniem ochrony środowiska naturalnego | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Kryteria weryfikacji Ustala przydatność gleby do ekologicznej produkcji ogrodniczej, w tym jej żyzność oraz stopień zanieczyszczenia na podstawie dostępnych wyników analiz laboratoryjnych oraz map glebowo-rolniczych i map klasyfikacyjnych | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Kryteria weryfikacji Poprawnie przeprowadza procesy produkcji wybranych przetworów z owoców i warzyw | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Kryteria weryfikacji Weryfikuje procesy technologiczne i metody produkcji pod kątem efektywności i zgodności z obowiązującym prawem | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Kryteria weryfikacji Przygotowuje właściwe zmianowanie, dobiera odmiany użytkowe, termin uprawy, pielęgnację roślin, termin zbioru w celu uzyskania najlepszego pod względem jakościowym plonu | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Kryteria weryfikacji Zna i stosuje ekonomiczno-organizacyjne metody produkcji ogrodniczej | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Inne kwalifikacje
Uznane kwalifikacje
Informacje
- Podstawa prawna dla Podmiotów / kategorii Podmiotóworgan władzy publicznej lub samorządu zawodowego, uprawniony do wydawania dokumentów potwierdzających kwalifikację na podstawie ustawy lub rozporządzenia
- Nazwa/Kategoria Podmiotu prowadzącego walidacjęUniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
- Podmiot prowadzący walidację jest zarejestrowany w BURTak
- Nazwa/Kategoria Podmiotu certyfikującegoUniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
- Podmiot certyfikujący jest zarejestrowany w BURTak
Program
Program
- Warzywnictwo
- Podstawy uprawy warzyw,
- Systemy produkcji,
- Ekologiczne i integrowane technologie uprawy warzyw,
- Integrowana uprawa warzyw pod osłonami,
- Przechowalnictwo warzyw w uprawie ekologicznej i integrowanej,
- Sadownictwo
- Szkółkarstwo,
- Ekologiczne i integrowane technologie uprawy roślin sadowniczych,
- Pomologia,
- Formowanie i cięcie drzew i krzewów owocowych,
- Systemy produkcji,
- Zajęcia praktyczne w sadzie,
- Ekologiczna i integrowana ochrona roślin sadowniczych,
- Mało znane gatunki roślin sadowniczych w uprawie ekologicznej.
- Rośliny ozdobne
- Rośliny ozdobne uprawiane w gruncie – technologie uprawy i zastosowanie,
- Bioróżnorodność w ogrodzie i terenach zieleni,
- Podstawy dendrologii,
- Rośliny ozdobne w uprawie ekologicznej.
- Podstawy gleboznawstwa
- Podstawy ochrony roślin ogrodniczych
- Aspekty ekonomiczne w produkcji ogrodniczej
- Przetwórstwo płodów ogrodniczych (elementy)
- Seminarium dyplomowe
Czas trwania dwusemestralnych studiów - 210 h dydaktycznych (harmonogram usługi podaje/przelicza na godziny zegarowe).
Dni zajęć: sobota, niedziela.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|
Brak wyników. |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto4 400,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto4 400,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto20,95 PLN
- Koszt osobogodziny netto20,95 PLN
- W tym koszt walidacji brutto0,00 PLN
- W tym koszt walidacji netto0,00 PLN
- W tym koszt certyfikowania brutto0,00 PLN
- W tym koszt certyfikowania netto0,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
1)dr inż. Marta Czaplicka, 2) dr inż. Piotr Chohura 3) prof. dr hab. inż. Przemysław Bąbelewski
2) specjalista z zakresu upraw warzywniczych, pod osłonami, nawożenia -staż pracy 27 lat,
3) specjalista z zakresu uprawy roślin ozdobnych i dendrologii - staż pracy 24 lata
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
pliki dokumentów przygotowanych w dowolnym formacie
Informacje dodatkowe
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu zastrzega sobie prawo do dokonania zmian w harmonogramie studiów (usługi).