POKARM DLA UMYSŁU – JAK PODNIEŚĆ EFEKTYWNOŚĆ ZAWODOWĄ ZA POMOCĄ ŻYWIENIA – KURS ONLINE
POKARM DLA UMYSŁU – JAK PODNIEŚĆ EFEKTYWNOŚĆ ZAWODOWĄ ZA POMOCĄ ŻYWIENIA – KURS ONLINE
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaStyl życia / Dietetyka
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Szkolenie skierowane jest do zainteresowanych osób, w tym osób aktywnych zawodowo czy uczących się – z istotnymi czynnikami żywieniowymi mającymi wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego i funkcje poznawcze mózgu.
- Minimalna liczba uczestników10
- Maksymalna liczba uczestników15
- Data zakończenia rekrutacji15-05-2024
- Forma prowadzenia usługizdalna w czasie rzeczywistym
- Liczba godzin usługi24
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Celem szkolenia jest przedstawienie zagadnień z zakresu wpływu stylu odżywiania na zdrowie, funkcje poznawcze (pamięć, koncentracja, kreatywność) i funkcjonowanie w wymagającym, nie zawsze sprzyjającym zdrowym wyborom, środowisku zawodowym.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Po zakończeniu szkolenia uczestnik posługuje się wiedzą na temat: | Kryteria weryfikacji posiada świadomość i wiedzę w zakresie wpływu żywienia na zdrowie i funkcje poznawcze mózgu ze szczególnym naciskiem na funkcjonowanie w środowisku pracy zawodowej, | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kryteria weryfikacji wie, jakie produkty spożywcze i szczególne rodzaje diet są optymalnym wyborem dla efektywnej pracy mózgu, utrzymania dobrego nastroju i właściwej masy ciała, | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Kryteria weryfikacji omawia wpływ wybranych składników pożywienia na układ nerwowy, | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Efekty uczenia się Po zakończeniu szkolenia uczestnik posiada umiejętności: | Kryteria weryfikacji oblicza własne zapotrzebowanie energetyczne i samodzielnie komponuje zdrowe i proste posiłki, | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kryteria weryfikacji korzysta z dostępnych narzędzi wspierających zdrowe żywienie i redukcję masy ciała (np. kalkulatory, aplikacje, czytanie etykiet produktów spożywczych), | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Kryteria weryfikacji identyfikuje niekorzystne nawyki żywieniowe w środowisku pracy; | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Kryteria weryfikacji zna i stosuje proste techniki, jak sobie radzić z niekorzystnymi nawykami żywieniowymi w obliczu zawodowych wyzwań; | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Kryteria weryfikacji ocenia i modyfikuje swój styl żywienia w celu zwiększenia efektywności mózgu, | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Efekty uczenia się Po ukończeniu szkolenia uczestnik prezentuje postawę społeczną (nabywa i stosuje kompetencje społeczne): | Kryteria weryfikacji wyróżnia i stosuje techniki i praktyczne narzędzia żywieniowe do wykorzystania przez pracowników w różnych modelach pracy zawodowej (praca hybrydowa, biurowa, zdalna, zmianowa, itp.). | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Kurs realizowany w formie zdalnej na platformie MS Teams.
Sprawność umysłowa zależy od sposobu odżywiania. Kurs przybliży wiedzę w zakresie potrzeb żywieniowych człowieka oraz praktycznych wskazówek, dotyczących tego, jak poradzić sobie z żywieniem w wymagającym środowisku pracy zawodowej. Słuchacze poznają zależność między popełnianymi błędami żywieniowymi w pracy a chorobami cywilizacyjnymi, otyłością czy depresją. Poznają także modele żywieniowe najlepiej wspierające funkcje poznawcze.
- Pracownik w środowisku zawodowym:
- żywienie a efektywność zawodowa,
- na co i jak często chorują pracownicy?,
- współczesne „biurowe kombo”: depresja i otyłość.
- Błędy żywieniowe pracowników:
- jedzenie w biegu,
- podjadanie, omijanie posiłków, słodycze i napoje energetyczne,
- kawa – wróg czy przyjaciel?,
- neutralizacja stresu nadmiernym jedzeniem,
- niedobór snu i brak ruchu a wzrost masy ciała.
- Egoistyczny mózg i jego potrzeby:
- mózg w procesie ewolucji,
- paliwo dla mózgu,
- składniki diety: niezbędne i szkodliwe.
- Dieta dla mózgu:
- przegląd diet dla mózgu,
- składniki bioaktywne,
- demencja a żywienie,
- jak odmłodzić mózg?
- Jelita – nasz drugi mózg:
- oś jelitowo-mózgowa,
- komunikacja mózg–jelita,
- rola i funkcje mikrobioty jelitowej.
- Zdrowe jelita:
- dieta dla zdrowych jelit,
- choroby jelit: Zespół Jelita Drażliwego i SIBO.
- Dieta dla zapracowanych:
- niezbędne składniki diety,
- talerz zdrowego żywienia,
- indywidualny rytm dobowy,
- uważne jedzenie.
- Jak wprowadzić zmianę?:
- psychologiczne aspekty zmiany nawyków żywieniowych,
- dietetyk i terapeuta w procesie zmiany.
- Co, kiedy i ile jeść?:
- obliczanie zapotrzebowania energetycznego,
- skuteczna kontrola masy ciała,
- ocena i modyfikacja stylu żywienia.
- Żywieniowe wyzwania w pracy:
- podjadanie, spadek energii, senność po posiłku,
- żywienie podczas spotkań i podróży służbowych,
- jak tworzyć przyjazną przestrzeń dla zdrowego żywienia w pracy?
- Żywienie w różnych modelach pracy:
- praca z domu – jak się nie przejadać?,
- praca nieregularna i zmianowa – jak nie przytyć?,
- diety pudełkowe czy własny lunch box?,
- czytanie etykiet produktów spożywczych,
- korzystanie z „gotowej żywności”.
Uwaga: Przedstawiony harmonogram jest propozycją i może być modyfikowany w zależności od potrzeb i możliwości organizacyjnych.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Brak wyników. |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto2 400,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto2 400,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto100,00 PLN
- Koszt osobogodziny netto100,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
W wersji elektronicznej autorskie prezentacje i nagrania wideo, podręczniki prowadzącego.
Informacje dodatkowe
Do realizacji celu szkolenia konieczne jest minimalne doświadczenie w obsłudze sprzętu komputerowego (komputer, laptop) oraz Internetu.
Zgodnie z regulaminem Usługa Szkoleniowa w formie zdalnej jest rejestrowana/ nagrywana, a Uczestnicy po jej zakończeniu mają zapewniony dostęp do utrwalonej usługi, przez co uzyskują możliwość utrwalania efektów uczenia. W związku z koniecznością rejestracji informujemy o nagrywaniu usługi tylko na potrzeby monitoringu, kontroli. Wizerunek Uczestników w celu potwierdzania kwalifikowalności może być przetwarzany w programowych zbiorach danych osobowych poszczególnych Programów Operacyjnych. Zapisując się na usługę Uczestnik wyraża zgodę na wykorzystanie nagrania do takiego celu. Dostęp do wersji offline dla Uczestników i Operatora jest zapewnione przez okres 6 miesięcy od zakończenia usługi.
Warunki techniczne
Warunki techniczne
Szkolenie odbywa się w czasie rzeczywistym oraz pozwala na aktywną komunikację między Prowadzącym a Uczestnikami. Zajęcia gwarantują uzyskanie imiennego certyfikatu potwierdzającego ukończenie szkolenia w formie zdalnej. Każda zgłoszona osoba musi dysponować komputerem lub innym urządzeniem mobilnym z wbudowaną kamerą i mikrofonem oraz dostępem do Internetu. Minimalne wymagania dotyczące parametrów łącza sieciowego - nie mniejszego jak 3MB/s. Niezbędne oprogramowanie umożliwiające Uczestnikom dostęp do prezentowanych treści i materiałów - przeglądarka Internet Explorer, Chrome, Firefox ,Opera lub aplikacja Microsoft Teams zainstalowana na komputerze z systemem Windows, Mac, Linux oraz na telefonie z systemem IOS lub Android https://teams.microsoft.com/downloads#allDevicesSection Efekty kształcenia się zostaną zweryfikowane poprzez ankietę test online.