Akademia barmańska
Akademia barmańska
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnych
- Grupa docelowa usługi
Osoby dorosłe, z wyłączeniem osób fizycznych prowadzących działalność gospodarczą, które chcą z własnej inicjatywy podnieść swoje kompetencje/kwalifikacje i spełniają jedno z poniższych kryteriów:
a) mieszkają na terenie woj. warmińsko-mazurskiego (w rozumieniu Kodeksu Cywilnego),
b) są zatrudnione na terenie woj. warmińsko-mazurskiego,
c) pobierają naukę na terenie woj. warmińsko-mazurskiego.
- Minimalna liczba uczestników3
- Maksymalna liczba uczestników10
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi47
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat VCC Akademia Edukacyjna
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Szkolenie Akademia barmańska - potwierdza przygotowanie uczestników do samodzielnej pracy za barem: przyrządzania mieszanych napojów alkoholowych i bezalkoholowych według gotowych receptur oraz tworząc autorskie receptury przygotowywane na życzenie gości, korzystając z dostępnych produktów. Uczestnik będzie przygotowany również do profesjonalnej obsługi gości z uwzględnieniem standardów różnych lokali gastronomicznych (bar, pub, kawiarnia). Szkolenie kończy się egzaminem VCCEfekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Posługuje się wiedzą dotyczącą alkoholi, napojów alkoholowych i dodatków | Kryteria weryfikacji Charakteryzuje i rozróżnia typy mocnych alkoholi (wódki czyste, wódki gatunkowe aromatyzowane, wódki gatunkowe naturalne) | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kryteria weryfikacji Charakteryzuje i rozróżnia typy win (gronowe, wermuty, wina południowe, musujące) | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Kryteria weryfikacji Charakteryzuje i rozróżnia inne rodzaje alkoholi fermentowanych (piwo, cydry, kumys, miód pitny) | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Kryteria weryfikacji Charakteryzuje typy dodatków używanych w przygotowaniu napojów mieszanych (owoce, syropy, napoje, przyprawy, sosy) | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje składniki napojów mieszanych (składniki główne, modyfikatory, bonifikatory, składniki dodatkowe, składniki przyprawowe, składniki szprycerujące, dodatki dekoracyjne, dodatki komplementarne) | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Efekty uczenia się Przygotowuje i podaje mieszane napoje alkoholowe i alkohole | Kryteria weryfikacji Wymienia i charakteryzuje techniki przygotowywania mieszanych i niemieszanych napojów alkoholowych (np. shakerowania) | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kryteria weryfikacji Omawia i dobiera szkło do typu napoju | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Kryteria weryfikacji Omawia i dobiera sprzęt i narzędzia do przygotowania danego typu napoju | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Kryteria weryfikacji Podaje receptury wskazanych mieszanych napojów alkoholowych według klasyfikacji IBA - official cocktails | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Kryteria weryfikacji Przygotowuje do podania i podaje alkohole | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Kryteria weryfikacji Przygotowuje mieszany napój alkoholowy (jeden z listy: Mojito, Margarita, Daiquiri, Sex on the Beach, Pina Colada, Kamikaze Original, Cosmopolitan, Tequila Sunrise, Martini Cocktail, Long Island Ice Tea, Black Russian, Manhattan, B-52, Kir Royale, Krwawa Mary) | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Kryteria weryfikacji Przygotowuje autorski mieszany napój alkoholowy według podanych preferencji gościa (moc, typ alkoholu, słodycz, kwasowość, gorycz) | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Efekty uczenia się Przygotowuje i podaje mieszane napoje bezalkoholowe | Kryteria weryfikacji Omawia techniki przygotowania mieszanych napojów bezalkoholowych (np. blenderowanie) | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kryteria weryfikacji Omawia trendy w przygotowaniu mieszanych napojów bezalkoholowych (bezalkoholowe wersje klasycznych drinków, smoothie, fit drinks) | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Kryteria weryfikacji Podaje receptury wskazanych mieszanych napojów bezalkoholowych | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Kryteria weryfikacji Przygotowuje napój bezalkoholowy według podanych preferencji gościa (np. smoothie) | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Efekty uczenia się Charakteryzuje zasady obsługi gościa | Kryteria weryfikacji Omawia zasadę gościnności w pracy barmana | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kryteria weryfikacji Omawia zasady etyki w pracy barmana (np. dyskrecja, cierpliwość, uczciwość, uprzejmość) | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Efekty uczenia się Stosuje się do zasad obsługi gości | Kryteria weryfikacji Zadaje pytania służące identyfikacji potrzeb gościa | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kryteria weryfikacji Zadaje pytania służące zebraniu opinii na temat przygotowanego napoju mieszanegoPrezentuje przygotowany napój, omawiając użyte składniki, ich pochodzenie oraz sposób wykorzystania | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Kryteria weryfikacji Prezentuje przygotowany napój omawiając użyte składniki, ich pochodzenie oraz sposób wykorzystania | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Kryteria weryfikacji Omawia sposoby dbania o dobre relacje z gośćmi (np. zwroty grzecznościowe, sposoby rozładowania stresu,anegdoty); Omawia sposoby dbania o dobre relacje z gośćmi (np. zwroty grzecznościowe, sposoby rozładowania stresu, anegdoty) | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Kryteria weryfikacji Omawia przykładowe trudne i nietypowe sytuacje w pracy barmana i podaje propozycje rozwiązań | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Kryteria weryfikacji Omawia prawne uwarunkowania serwowania alkoholu gościom | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kwalifikacje zarejestrowane w Zintegrowanym Rejestrze Kwalifikacji
- KwalifikacjeSerwis napojów mieszanych i alkoholi
- Kod kwalifikacji w Zintegrowanym Rejestrze Kwalifikacji
- Nazwa/Kategoria Podmiotu prowadzącego walidacjęFundacja VCC
- Podmiot prowadzący walidację jest zarejestrowany w BURTak
- Nazwa/Kategoria Podmiotu certyfikującegoFundacja VCC
- Podmiot certyfikujący jest zarejestrowany w BURTak
Program
Program
Warunki organizacyjne:
Usługa szkoleniowa będzie realizowana w formie zajęć: teoretycznych (wykłady) oraz praktycznych (ćwiczenia). Aby realizacja usługi pozwoliła na osiągnięcie celu konieczne jest wykonanie podczas szkolenia ćwiczeń wskazanych przez Trenera.
Sala zapewnia odpowiednią ilość miejsc siedzących oraz umożliwia przeprowadzenie części praktycznej szkolenia. Lokal wyposażony jest w bar, sprzęt i akcesoria barmańskie umożliwiające przeprowadzenie szkolenia oraz egzaminu, w lokalu zapewniony jest dostęp do bieżącej wody. W zależności od ilości osób, trener może podzielić uczestników na grupy.
Liczba godzin usługi przedstawiona jest w wymiarze godzin dydaktycznych, przerwy wliczają się do godzin usługi, egzamin wlicza się do godzin szkolenia. Szkolenie kończy się egzaminem VCC
Egzamin składa się z dwóch etapów:
- Egzamin teoretyczny (test wiedzy) przeprowadzany jest przy pomocy Systemu Egzaminacyjnego, dostępnego on-line. Egzamin teoretyczny odbywa się w obecności Operatora Systemu Egzaminacyjnego.
- Egzamin praktyczny przeprowadza uprawniony Egzaminator VCC. Proces egzaminowania polega na wykonywaniu praktycznych zadań weryfikujących wszystkie wymagane dla kwalifikacji efekty uczenia się mające wymiar praktycznych umiejętności. Część praktyczną egzaminu ocenia Egzaminator VCC, który ocenia wykonywane przez uczestników zadania z wykorzystaniem opracowanego przez Fundację VCC arkusza oceny. W części praktycznej dopuszcza się zastosowanie następujących metod weryfikacji: obserwacja (w warunkach symulowanych lub rzeczywistych); rozmowa z komisją walidacyjną (rozmowa ma mieć każdorazowo charakter uzupełniający).
Zajęcia teoretyczne: 17 godz.
Zajęcia praktyczne: 24 godz. 15 min.
Egzamin teoretyczny: 30 min.
Egzamin praktyczny: 30-45 min. (w zależności od ilości uczestników)
PROGRAM
Dzień 1 – część teoretyczna
1. Wewnętrzne zasady lokalu pod kątem jakości serwisu, obsługi i gościnności
2. Organizacja stanowiska pracy, w tym zasady higieny pracy
3. Szkło i sprzęt barmański
4. Zasady przechowywania i kontrola dat ważności napojów i artykułów spożywczych
5. Omówienie rodzajów napojów alkoholowych i bezalkoholowych
6. Omówienie przygotowania i serwowania drinków alkoholowych i bezalkoholowych
Dzień 2
1. Techniki mieszania koktajli – część teoretyczna:
- shejkowanie,
- stirrowanie,
- muddlerowanie,
- blenderowanie itp
2. Zasady łączenia alkoholi – część teoretyczna
3. Symulowanie rozmów z gościem – część praktyczna
Dzień 3 – część praktyczna:
1. Obsługa gościa w lokalu, pomoc w wyborze napojów
2. Przygotowanie stanowiska pracy
3. Używanie miar barowych, dobieranie szkła oraz sprzętu barmańskiego
4. Techniki mieszania drinków
5. Analizowanie receptur drinków i dobór składników
6. Przygotowanie i serwowanie drinków alkoholowych i bezalkoholowych
Dzień 4 – część praktyczna:
1. Doskonalenie umiejętności posługiwania się sprzętem barmańskim
2. Przygotowanie koktajli: long, short, shot, rainbow z uwzględnieniem potrzeb i charakteru lokalu,
3. Dekorowanie koktajli w różnych odsłonach i stylach
4. Tworzenie własnych kompozycji smakowych
Egzamin VCC
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Brak wyników. |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto5 300,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto5 300,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto112,77 PLN
- Koszt osobogodziny netto112,77 PLN
- W tym koszt walidacji brutto1 200,00 PLN
- W tym koszt walidacji netto1 200,00 PLN
- W tym koszt certyfikowania brutto1 200,00 PLN
- W tym koszt certyfikowania netto1 200,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Łukasz Ziarko
Od 2014 r. jest właścicielem i trenerem w Coffee4fun Olsztyńskiej Szkole Baristów – jedynej szkoły dla Baristów na Warmii i Mazurach. Posiada wieloletnie doświadczenie w pracy barmana, baristy i sommeliera. Swoją szeroką wiedzę i bogate doświadczenie zdobywał między innymi pracując jako Bar Manager w Grand Hotel Tiffi, Head Bartender w Restauracji Przystań, w Apartamentach & Pub Smętek oraz Restauracji Janus. Od 2015 roku realizuje zajęcia z baristyki jako specjalista-praktyk dla Studentów Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego
Odbyte kursy i szkolenia:
Kurs Barista Skills Professional - 2022
Kurs Sommelier WSET2" - Wineria Wine Academy - Warszawa
„Kurs Sommelierski ENO 1 „ – Cellegium Vini - Kraków
"Akademia Espresso Primulator" - kurs Latte Art – ”Poznańska Akademia Barmanów” – Poznań
„Warsztaty jałowcowe” - "Poznańska Akademia Barmanów"- Poznań
Kurs Barmański II Stopnia "Barman Mixer" – Stowarzyszenie Polskich Barmanów SPB - Jastrzębia Góra
Warsztaty piwowarskie - Browar Lech - Poznań
Kurs Working Flair "Bar Action" - Piła
Kurs "Master of Mixology" Marie Brizard - Olsztyn
"Basic Barista" Akademia Kawy i Herbaty J.J Darboven Poland - Rumia
Kurs Barmański I Stopnia "Poznańska Akademia Barmanów " Ełk
Technik hotelarz
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Wszystkie niezbędne materiały do przeprowadzenia szkolenia zapewnia organizator.
Każdy uczestnik otrzymuje skrypt szkoleniowy.
Warunki uczestnictwa
Warunkiem skorzystania z usługi rozwojowej jest zapis na szkolenie za pośrednictwem Bazy Usług Rozwojowych.
Informacje dodatkowe
Na zakończenie szkolenia przewidziany jest certyfikowany egzamin zewnętrzny VCC Select Competences. Zdany egzamin nadaje kwalifikacje.
Potwierdzeniem ukończenia szkolenia z wynikiem pozytywnym jest wystawienie przez podmiot szkolący zaświadczenia o ukończeniu szkolenia. Weryfikacja obecności nastąpi na podstawie list obecności.
W czasie szkolenia przewiduje się również krótkie przerwy według potrzeb uczestnika.
W cenę usługi nie są wliczone koszty noclegów i wyżywienia.
Liczba godzin usług przedstawiona jest wymiarze godzin dydaktycznych.
Liczba godzin usługi jest przedstawiona w wymiarze godzin dydaktycznych, przerwy wliczają się do godzin usługi, egzamin wlicza się do godzin szkolenia.
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Wi-fi
- Lokal wyposażony w niezbędny sprzęt i akcesoria do przeprowadzenia szkolenia oraz egzaminu.